Uenighed i landbrugstoppen: Formand afviser fratrådt direktørs forklaring
Der er ikke nogen, der er kørt over i toppen af Landbrug & Fødevarer, lyder det fra formand Søren Søndergaard, der afviser den afgåede topchef Anne Arhnungs udlægning af slagsmålet om chikanesagen i DanBred.
Sagen om seksuel chikane i griseselskabet DanBred afslører nu markante uenigheder blandt branchens absolutte topfolk. Mens Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, mandag forlod jobbet med henvisning til, at hun var blevet kørt over af brancheorganisationens formandskab, afviser formand Søren Søndergaard, at der har været uenigheder.
»Jeg kan ikke helt genkende den udlægning, at der skulle have været en stor uenighed mellem formandskab og direktion. Som jeg ser det, har vores holdninger langt hen ad vejen været de rigtige omkring den opførsel, der har været om Thomas Muurmann Henriksen ude i DanBred. Det er også det, jeg har undskyldt for - at vi ikke på vegne af den samlede ledelse handlede noget før,« siger Søren Søndergaard efter at Anne Arhnung efter 25 år i Landbrug & Fødevarer mandag sagde farvel med et solidt smæk med døren.
I sommer blev Landbrug & Fødevarer gjort opmærksom på, at den adm. direktør i datterselskabet DanBred, Thomas Muurmann Henriksen, i flere år havde udsat kvindelige kolleger for intime befamlinger. DanBreds bestyrelse besluttede, flankeret af en ekstern advokat, at beholde Muurmann i jobbet. En beslutning, Landbrug & Fødevarer i første omgang bakkede op om. Efter at sagen kom frem i medierne er både Muurmann og DanBreds bestyrelse blevet fyret, og Søren Søndergaard har undskyldt for håndteringen af sagen.
Anne Arhnung slog mandag fast, at hun hele tiden har kommunikeret klart, hvordan hun mente DanBred-sagen skulle håndteres, men at hun ikke kunne trænge igennem hos Landbrug & Fødevarers politisk valgte formandskab.
»Desværre har toneangivende valgte i formandskabet – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig,« lød det fra Arhnung som forklaring på, at hun forlader posten.
Men Søren Søndergaard deler ikke den opfattelse af forløbet.
»Vi har alle været enige i, at det, der er foregået i DanBred, er fuldstændig uacceptabelt. Men udfordringen var, at vi stirrede os lidt blind på jura og governance. Når der sidder en bestyrelse på ni personer med en ekstern advokat, som har været helt tæt på det her forløb, og de kommer frem til den her konklusion (at den adm. direktør kunne fortsætte i jobbet, red.), der skulle vi have sagt, at det her vil vi meget tættere på for at være helt sikre på, hvad der er op og ned. Og der havde vi en drøftelse om, hvor tæt kan man gå på i sådan et datterselskab,« siger Søren Søndergaard.
Jeg kan ikke helt genkende den udlægning, at der skulle have været en stor uenighed mellem formandskab og direktion.
»Det tror jeg i bagklogskabens lys, at vi alle sammen ville. Og det havde vi også drøftelsen om, men der var ikke nogen, der kunne anvise hvilke redskaber, man kunne bruge,« siger Søren Søndergaard.
Anne Arhnung skitserer et forløb, hvor der ikke blev lyttet til hende. Sagde hun noget, hvor du eller andre sagde: ”Det er ikke den rigtige vej at gå”?
»Som jeg erindrer drøftelserne, havde vi en god diskussion i den fælles ledelse. Vi fik en orientering om det her og skulle ikke som sådan beslutte noget. Og som jeg husker det, var vi alle enige om, at det, der var sket, var uacceptabelt og vi forstod ikke, hvordan man kunne komme frem til konklusionen (om at lade direktøren blive, red.). Men den uenighed, eller drøftelse, vi havde, handlede mere om, hvordan vi så skulle handle på de her holdninger, vi alle sammen havde,« siger Søren Søndergaard.
Anne Ahrnung ønsker ikke at tilføje noget til den pressemeddelelse om sin opsigelse, hun udsendte mandag.
Søren Søndergaard vil ikke kommentere, om der har været forskellige holdninger til håndteringen af DanBred-sagen blandt de seks personer, der udgør Landbrug & Fødevarers fælles formandskab.
»Vi har et fortroligt rum, hvor vi drøfter de her ting med hinanden, og så kommer vi frem til, at det var sådan her, vi ville håndtere det fremadrettet, og bad DanBred om at virkelig at kigge ind i det her. Men der skulle vi have gjort det anderledes. Det har jeg været ude og undskylde for og det kan jeg kun både undskylde og beklage i dag, at vi ikke gjorde mere offensivt,« siger Søren Søndergaard.
Desværre har toneangivende valgte i formandskabet – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig
Vi får den udlægning, at der har været kræfter, der ikke har ønsket at man skulle tage hårdere fat i DanBred, og at du har været tøvende i forhold til, hvem du skulle læne dig op ad. Kan du genkende det?
»Nej. Jeg kan ikke gå ind i den polemik omkring de drøftelser, vi har haft i formandskabet og direktionen« siger Søren Søndergaard.
Du gør dig til talsmand for de samme synspunkter som Anne Arhnung, at man skulle have grebet ind noget før. Kan du godt sidde som formand i en bestyrelse, hvor der tilsyneladende er kræfter som vil noget andet end det, du vil?
»Jeg køber ikke helt præmissen for spørgsmålet, for i den her sag var vi enige om rent holdningsmæssigt, hvad der skulle have være gjort i DanBred, og der skulle være gjort noget andet,« siger Søren Søndergaard.
Søren Søndergaard har nu sat gang i en ekstern undersøgelse af ledelsesstrukturen og arbejdskulturen i Landbrug & Fødevarer.
»Det er for at både jeg og vi kan være helt sikre på, at vi har styr på alt omkring vores organisation på de her områder,« siger han.
»Det er vigtigt for mig at sende et klart signal om, at jeg står for at vende hver en sten og at vi kan være helt sikre på, at vi kommer til bunds i det her. Jeg står for at vi skal have genskabt tilliden og ordentlighed – at man kan have tillid til vores ledelse, også vores folkevalgte ledelse, at vi står for de rigtige værdier, og det mener jeg, vi gør,« siger Søren Søndergaard.
Er der nogen, der ikke står for de værdier?
»Det mener jeg ikke. Nu er det mig, der er formand, og det betyder meget for mig at vi har styr på de her ting. Vi er enige om, at det her skal vi virkelig have stærkt fokus på,« siger Søren Søndergaard.
Det er vigtigt for mig at sende et klart signal om, at jeg står for at vende hver en sten og at vi kan være helt sikre på, at vi kommer til bunds i det her
Skal der ændres på den måde Landbrug & Fødevarers beslutningsproces er skruet sammen på?
»Det er noget af det, vi skal kigge ind i. Jeg har indkaldt vores fællesbestyrelse til møder om det her, og det er en klar ambition, at vi vil drøfte med hinanden, om vi stadig er organiseret på den rigtige måde. Vi har haft den samme organisering siden Landbrug & Fødevarer blev stiftet i 2009, og det ville være helt naturligt, at vi også får kigget igennem, om det stadig er er den rigtige model,« siger Søren Søndergaard.
Har du overvejet din egen rolle som formand?
»Jeg synes at vi står med rigtig mange udfordringer. I DanBred er direktøren stoppet, bestyrelsen er stoppet og nu må jeg så desværre konstatere, at min egen adm. direktør også er stoppet. Min rolle nu er sammen med resten af ledelsen at få genskabt tilliden,« siger Søren Søndergaard.