Erhverv

Udenlandske advokathuse bejler til danske - og de bliver ikke afvist

En voksende skare af udenlandske advokathuse snuser rundt om det danske marked på jagt efter en dansk partner, og nu åbner flere danske advokathuse døren på klem uden at afvise bejlerierne.

Artiklens øverste billede
Christian Gregersen, managing partner i advokatfirmaet Horten, mærker som flere af de danske konkurrenter en stigende interesse fra store udenlandske virksomheder. Foto: Christian Lykking

Flere store internationale advokatfirmaer vil gerne have bedre fat i det danske marked, der ellers er domineret af en håndfuld meget stærke nationale firmaer. Nu begynder nogle danske døre at åbne sig.

Blandt andet i Horten, landets sjettestørste firma, hvor den nye managing partner, Christian Gregersen, ikke afviser tanken om at blive en del af et internationalt firma.

»Måske, måske ikke. Jeg vil ikke udelukke noget. Det er ikke noget, vi har i støbeskeen nu, men vi bliver løbende kontaktet af forskellige aktører, og jeg fornemmer en stigende udenlandsk interesse for det danske advokatmarked,« siger Christian Gregersen.

Også Tobias Vieth, managing partner i advokatfirmaet Lundgrens, modtager jævnligt henvendelser. Men Lundgrens har et godt internationalt netværk, så et løsere samarbejde er ikke umiddelbart interessant.

»Men i min verden er det paradoksalt, at vi har en advokatbranche, der betegnes som et liberalt erhverv, og som samtidig er gennemreguleret. Jeg vil ikke anfægte udenlandsk ejerskab som led i en liberalisering. Jeg er heller ikke dogmatisk modstander af at blive en del af en større rådgiverkoncern, hvis det er det, markedet efterspørger, og det giver mening for vores medarbejderes trivsel og udvikling. Konkurrence er jo sundt,« siger Tobias Vieth.

I konsulenthuset Venturis Consulting Group, der er specialiseret i at rådgive advokatfirmaer over hele verden, bekræfter man den stigende interesse.

»Interessen er der klart fra internationale spillere, som gerne vil vide mere om de nordiske markeder, herunder Danmark,« siger Sophie Boyer Chammard, der er partner i Venturis.

»Vi havde forventet, at flere internationale advokatfirmaer allerede nu havde etableret sig i det nordiske og danske marked. Men den nationale konkurrence er ret hård, og der er udfordringer, fordi den nationale regulering gør det sværere for internationale firmaer at komme ind på markedet,« siger hun.

Marion Ehmann, partner i Venturis Consulting, siger, at det er vækststrater på 2,5-6 pct. om året i det nordiske og danske advokatmarked, der tiltrækker udenlandske advokathuse. Foto: Venturis Consulting

Hendes kollega, Marion Ehmann, der sidder på Venturis’ kontor i Stockholm, mærker, at danske advokatfirmaer er modtagelige for flirten fra udlandet.

»Også danske advokathuse kigger på de internationale firmaer for at høre mere om, hvordan de fungerer, og hvordan man som dansk firma kan nærme sig deres kultur og måde at operere,« siger Marion Ehmann.

Den væsentligste stopklods for de udenlandske advokatfirmaer er den danske lovgivning, der dikterer, at kun danske advokater kan eje et advokatfirma.

Konkurrencerådet kom i januar med en anbefaling om at lempe på de regler, så markedet kan liberaliseres. Men politikerne har endnu ikke besluttet, om de vil følge rådets anbefalinger.

Derfor må både de danske advokathuse og de udenlandske partnere indtil videre tænke kreativt.

»Jeg tror, der kommer til at ske noget. Vores briller på det er, at vi kigger på, hvordan vi kan blive ved med at udvikle Hortens forretning. På den korte bane tror jeg, at vi ønsker at have stærke samarbejder som et uafhængigt firma og få spændende internationale sager og måske mulighed for udstationering i udlandet,« siger Christian Gregersen.

.Det er især de mellemstore danske advokathuse, som ikke er blandt de absolut største, der oftest opsøger konsulenterne i Venturis.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.