Erhverv

Fransk forbud mod plastik om frugt og grønt fra årsskiftet

I et forsøg på at reducere plastikaffald forbyder Frankrig plastemballage omkring 30 forskellige frugt og grønt fra årsskiftet. I danske supermarkeder tøver man med at indføre noget lignende.

Arkivfoto.

I Frankrig bliver plastikemballage omkring stort set alle typer frugt og grøntsager forbudt fra årsskiftet.

Det skriver CNN.

Det sker på baggrund af en ny fransk lov og er et forsøg på at reducere plastikaffald, lyder det fra landets miljøministerium

Listen tæller omkring 30 typer frugt og grøntsager, der nu skal sælges uden plastik omkring. Fra tomater og porrer til appelsiner og æbler.

Omkring 37 pct. af frugt og grøntsager bliver solgt i en eller anden form for emballage i Frankrig.

Det franske miljøministerium forudser, at det nye initiativ vil reducere antallet af plastikemballage med en million om året.

Hos de franske frugtsælgeres brancheforening er man skeptisk. At skifte til andre typer emballage tager længere tid, lyder argumentet.

»Og samtidig er det kompliceret at sælge løse stykker frugt, fordi mange kunder dermed vil røre ved frugten, og folk kan ikke lide, at deres frugt bliver rørt ved af andre kunder,« siger direktør Francois Roch ifølge CNN.

Hos danske Coop, der ejer Irma, SuperBrugsen, DagliBrugsen, Kvickly og Fakta, oplyser informationsdirektør Jens Juul Nielsen, at man ikke har planer om at kræve, at leverandører fjerner plastikemballage omkring frugt og grønt.

Og i forhold til salget af løs frugt og grønt er det endnu ikke lykkes at finde et godt alternativ til plastikposen, siger han.

»Det langsigtede mål er at gøre det samme som i Frankrig, men vi mangler et alternativ, der samlet set er ligeså godt som plastikposen uden at det gå ud over fødevaresikkerheden,« siger Jens Juul Nielsen.

Koncernen har tidligere meldt ud, at den vil reducere brug af konventionel plastik i emballage og engangsprodukter med 25 pct. i 2025.

Salling Group, der ejer Bilka, Føtex og Netto, oplyser, at koncernen ikke på stående fod kan svare på, hvorvidt det franske initiativ om mindre plastik omkring frugt og grønt, vil være et, deres kæder vil forfølge.

Frankrig har i øvrigt ligesom Danmark også forbudt plastiksugerør, samt kopper og service af engangsplastik.

Og fra 2022 skal det være muligt på offentlige franske pladser at have adgang til vand for at reducere brugen af plastikflasker.

Læs også