Erhverv

Flere techgiganter udvider på dansk jord

På et døgn har både Facebook og Google annonceret køb af jord i relation til sine datacentre i Danmark. Flere techgiganter er på vej.

Billede af Facebooks datacenter i Odense på Fyn. Nu tager Facebook skridtet mod at bygge ét til i vestjylland. Foto: Jacob Ehrbahn.

Techgiganterne Facebook og Google har begge annonceret inden for det seneste døgn, at de øger deres tilstedeværelse i Danmark. Facebook køber et stykke jord for knap 300 mio. kr. ved Esbjerg, mens Google udvider sit nuværende datacenter i Fredericia.

Det fremgår af pressemeddelelser fra henholdsvis Esbjerg og Fredericia Kommune.

I Andrup øst for Esbjerg har Facebook købt 212 hektar jord til en pris på 277 mio. kr. Dermed har selskabet taget ét skridt nærmere mod at etablere sit andet danske datacenter som supplement til det, der allerede ligger i Odense.

Det er ikke endeligt besluttet endnu, hvorvidt der skal bygges et datacenter på grunden.

»I de kommende måneder vil der blive udført nogle indledende, forberedende arbejder, som vil være med til at understøtte den videre udvikling af arealet. Opførelsen af et datacenter starter først, når der er truffet en endelig investeringsbeslutning,« lyder det fra Lukasz Lindell, der er talsmand for Facebook, i pressemeddelelsen fra Esbjerg Kommune.

Facebooks planer om at bygge et datacenter i Esbjerg har tidligere været på tegnebrættet, men blev skrinlag i 2019. Nu genoptages ambitionen altså.

Google har også annonceret en udvidelse - dog en lidt mindre af slagsen.

Techgiganten har indgået en aftale med Fredericia Kommune om at udvide grunden til sit nuværende datacenter i Taulov vest for Fredericia. Google har fået godkendt et køb på 12 hektar, som ligger i forlængelse af deres nuværende 73 hektar store datacenter. Derudover har Google fået godkendt en køberet til yderligere 37,5 hektar.

»Med købet af ekstra jord får vi mulighed for at udvide vores tilstedeværelse på et senere tidspunkt. Præcis hvordan er stadig for tidligt at sige,« udtaler Googles datacenterchef, Arni Jonsson, i pressemeddelelsen.

Google vil ikke oplyse beløbet på aftalen overfor Finans. Den oprindelige investering lød på 4,6 mia. kr. fra Google.

Der er flere internationale tech-virksomheder end Google og Facebook der har etableret sig i Danmark.

Apple åbnede i 2020 et datacenter i Foulum tæt på Viborg, som for selskabet var en investering på 6,3 mia. kr.

Derudover har Microsoft planer om at bygge hele tre datacentre i Danmark. I følge Sjællandske Medier, har Microsoft udpeget placeringer for to ud af de tre, som efter sigende skal ligge i Faxe og Slagelse på Sjælland.

Læs også