Erhverv

800 udlændinge skal redde England ud af værste grisekrise i 20 år

Den engelske regering har tænkt sig at udstede et midlertidigt arbejdsvisum til 800 udlændinge i forsøget på at lempe presset på grisesektoren, hvor en hær af 120.000 grise står i slagtekø.

Foto: Finn Frandsen

I England har regeringen nu tænkt sig at udstede 800 midlertidige arbejdstilladelser til udenlandske slagtere. Det sker i et forsøg på at imødegå det, som svinesektoren har kaldt for den største krise i tyve år.

Det skriver Reuters

»I forsøget på at lempe presset på den ophobning af grise, der er sket, vil vi nu tildele 800 udenlandske slagteriarbejdere et midlertidigt visum,« udtaler den britiske fødevareminister George Eustice.

Krisen er et resultat af den mangel på arbejdskraft, der har hærget England siden skilsmissen med EU. Lige nu står 120.000 svin i kø for at blive slagtet, mens der allerede er 6.000 sunde grise, der har måttet lade livet. Det forventes, at der hver uge tilføjes 15.000 svin, der er klar til slagtning.

Ophobningen af grise presser svinebønderne på både plads og foderkapacitet, men uden nogen slagteriarbejdere, er det svært at få bugt med problemet. Derfor er vicepræsidenten i National Farmers Union, Tom Bradshaw, lettet over beslutningen, som han kalder for den rette.

»Spørgsmålet er nu, hvor hurtigt vi kan få dem herover. For vi har behov for dem med det samme,« udtaler Tom Bradshaw til Times Radio.

Tidligere har op mod 80 pct. af slagteriarbejderne i England været udlændinge fra primært Østeuropa. Men under coronakrisen tog en stor andel af disse hjem, og samtidig med det har brexit gjort det svært for udenlandsk arbejdskraft at få job i England.

Den britiske fødevareminister George Eustice har derudover tilføjet, at kinesiske importrestriktioner har betydet, at leverandører ikke har kunnet komme af med sine varer. Kina er den største aftager for engelsk svinekød, men eksporten til landet er i år 54 pct. lavere end sidste år.

Læs også