Landbrugstop varsler ændringer efter fejlhåndtering af chikanesag: »Vi skal i langt højere grad være i samklang med vores tid«
Nye beslutningsprocesser og et opgør med bestyrelser, der er ude af takt med samfundet, skal rette op på tilliden til Landbrug & Fødevarer efter sagen om seksuel chikane i datterselskabet DanBred, lyder det efter et timelangt krisemøde.
Landbrugets magtfulde lobbyorganisation, Landbrug & Fødevarer, varsler nu en række ændringer som direkte konsekvens af fejlhåndteringen af sagen om seksuel chikane i datterselskabet DanBred.
Måden, der træffes beslutninger på, skal ændres, der skal bedre styr på datterselskaber, og der skal gøres op med bestyrelser, der er ude af trit med det omkringliggende samfund, lyder det fra landbrugstoppen.
Det skete efter et stærkt forlænget fællesmøde for organisationens to politisk valgte bestyrelser, der består af repræsentanter for både landmænd og virksomheder. Mødet varede fem timer længere, end der oprindeligt var lagt op til, og emnet var Landbrug & Fødevarers håndtering af sagen om seksuel chikane i datterselskabet DanBred.
Sagen har både kostet DanBreds adm. direktør og bestyrelse jobbet og førte i sidste uge også til, at Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, forlod organisationen.
»Jeg vil ikke lægge skjul på, at det er en svær tid for L&F lige nu. DanBred-sagen har efterhånden fyldt længe, og Annes dramatiske afgang i mandags har rystet os alle,« skriver Flemming Nør-Pedersen i mailen, der blev sendt til alle medarbejdere i L&F-koncernen fredag klokken 17.34 under emnefeltet “God weekend“.
Formand Søren Søndergaard understreger, at bestyrelsen på mødet i fredags fik, hvad han beskriver som en grundig redegørelse for den seneste tids forløb i Landbrug & Fødevarer med udspring i sagen fra DanBred.
»Der var klar kritik af forløbet, men bestyrelsen accepterede redegørelsen. Og der blev udtrykt opbakning til formandskabet og til de initiativer, der er iværksat via HR i Landbrug & Fødevarer,« skriver Søren Søndergaard i en mail mandag.
Mangfoldighed og diversitet har ikke ligefrem præget den folkevalgte del af vores organisation.
»Et af dem vil blandt andet indebære, at vi med hjælp udefra får gået beslutningsstrukturerne i den folkevalgte ledelse efter i sømmene. Det arbejde vil munde ud i nogle helt konkrete ændringer,« lyder det i Flemming Nør-Pedersens mail.
Steen Hildebrandt, professor emeritus og ekspert i ledelse, har fulgt sagen tæt, og han anser den konstituerede direktørs udmelding som en både »usædvanlig og alvorlig anerkendelse, som den administrerende direktør formulerer, nemlig at interesseorganisationen ikke har været i trit med det samfund, som den er sat i verden for at påvirke.«
»Landbrug & Fødevarer er en af landets største interesseorganisationer, og erhvervet har gennem 100 år haft en helt enorm magt og det har det fortsat. Men nu indser de på toppen af dette, at hvis de vil være en vigtig organisation og have indflydelse i fremtiden, så skal der nye boller på suppen. Og det er sådan set en hasteopgave,« vurderer Steen Hildebrandt, der bider mærke i, at direktøren med sin mail til medarbejderne siger, »at han vil gøre noget ved det, at der skal ske ændringer, og at der er opbakning til et sådant opgør.«
Anne Arhnung meddelte den 11. oktober, at hun havde sagt op som en konsekvens af, at toneangivende personer i Landbrug & Fødevarers formandskab ikke havde lyttet til hendes rådgivning om håndteringen af DanBred-sagen. I forbindelse med Anne Arhnungs exit lancerede Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, en undersøgelse af governance og arbejdskultur i organisationen.
En række kilder i Landbrug & Fødevarers politiske ledelse, som Finans har talt med, er kede af Anne Arhnungs farvel, da hun blev opfattet som en dygtig leder. Men ifølge Finans’ kilder var der på krisemødet ikke en nærmere drøftelse af, hvem det er, der tilsyneladende har modarbejdet Arhnung. Der blev heller ikke lagt op til udskiftninger af personer i den politiske ledelse.
Der blev derimod henvist til, at valg af politiske repræsentanter sker på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde. Det næste delegeretmøde finder sted i begyndelsen af november, men her er der dog ingen repræsentanter på valg.
Landbrug & Fødevarers ledelse lægger også op til en ændring af sammensætningen af organisationens politiske ledelse, der består af to bestyrelser med i alt 53 repræsentanter fra landbrugsproducenter og store virksomheder. Kun to er kvinder.
»Mangfoldighed og diversitet har ikke ligefrem præget den folkevalgte del af vores organisation. Og det er blandt andet noget af det, vi skal lave om på,« skriver Flemming Nør-Pedersen.
»Jeg tænker på hele den folkevalgte del af L&F, som hvis vi skal være ærlige ikke ligefrem har afspejlet befolkningens sammensætning,« skriver han.
Søren Søndergaard understreger, at der er »rigtigt mange mænd i medlemsskaren,« hvilket afspejler sig i organisationens medlemsdemokrati:
»Derfor skal vi også have kigget på, om det giver en for ensidig struktur, og det tager vi nu et ansvar for se på og for at modernisere,« skriver han i en mail til Finans mandag.
DanBred-sagen har efterhånden fyldt længe, og Annes dramatiske afgang i mandags har rystet os alle.
Et andet hovedpunkt i den konstituerede topchefs mail til medarbejderne er, at Landbrug & Fødevarer nu skal have bedre styr på sine datterselskaber. Holdningen er ifølge Finans’ oplysninger, at Landbrug & Fødevarer har veletablerede værdier, som bl.a. inkluderer nultolerance over for krænkende adfærd, og at man nu vil sikre sig, at disse værdier deles og efterleves i datterselskaberne. Landbrugsorganisationen skal »med øjeblikkelig virkning formulere et kodeks for aktivt medejerskab af selskaber«.
»Fremover vil det være sådan, at dette kodeks skal overholdes, hvis L&F skal indgå i et ejerskab af andre virksomheder,« lyder det i mailen.
Kodekset er »en direkte konsekvens af sagen i DanBred«.
Søren Søndergaard lægger dog ikke skjul på, at der endnu ikke er en køreplan klar for processen, der skal skabe forandringer i Landbrug & Fødvarer.
»Den vil jeg få udarbejdet og efterfølgende forankret i hele bestyrelsen, så vi sammen finder den bedste vej frem herfra,« lyder det i en kommentar fra formanden.
Udviklingen er alligevel ifølge Steen Hildebrandt et godt eksempel på, hvordan en eksplosiv sag som den om sexchikane i DanBred kan få større betydning.
»Man har sat gang i en proces, der vil føre til betydelige ændringer i Landbrug & Fødevarer organisatorisk, beslutningsmæssigt, kommunikationsmæssigt og i reelt lederskab,« siger Steen Hildebrandt.
»Jeg kan ikke forestille mig, at dette ender som et skvulp, som man glemmer og bare kører videre.«
Nu indser de på toppen af dette, at hvis de vil være en vigtig organisation og have indflydelse i fremtiden, så skal der nye boller på suppen. Og det er sådan set en hasteopgave.
Landbrug & Fødevarer har allerede et kodeks for samfundsansvar, som bl.a. indeholder formuleringen »Vi siger klart fra over for krænkende og upassende adfærd«. Hverken Landbrug & Fødevarers direktion eller formand Søren Søndergaard greb ind, da tre krænkede kvinder i datterselskabet DanBred sendte et nødråb om befamlinger fra den daværende adm. direktør direkte til Landbrug & Fødevarers topledelse. Søren Søndergaard har flere gange undskyldt forløbet og erkendt, at der er begået fejl i håndteringen af sagen.
Flemming Nør-Pedersen pointerer i sin mail, at det ikke er Landbrug & Fødevarers medarbejderes »ansvar hverken at forsvare eller forklare« det, der er foregået i DanBred.
»Men det ændrer jo ikke på, at denne sag har haft og får konsekvenser for jeres arbejdsplads. Måske ikke så meget i forhold til jeres daglige arbejde, men mere i forhold til, hvordan vi er organiseret, og hvordan vi leder vores organisation,« skriver Flemming Nør-Pedersen.