Erhverv
BREAKING

Milliarderne skyller ind over dansk biotek: »Der er sket et kvantespring«

Den danske biotekindustri er i topform, og en lang række selskaber har på det seneste hentet historisk store beløb fra alverdens prominente investorer.

Søren Møller er ledende partner i Novo Seeds. Han mener, at den danske biotekbranche har taget et kvantespring. Foto: Stine Bidstrup.

Historisk store investeringer, børsnoteringer i USA og en ejerkreds bestående af nogle af verdens mest prominente investorer; alt sammen klare indikationer på, at den danske biotekbranche befinder sig midt i en gylden æra.

»Der er sket et kvantespring i dansk biotek. Vi har virkelig høj videnskabelig kvalitet og dygtige ledelsesgrupper. Når vi har det, kan vi også rejse kvalitetssyndikater (investorsammenslutninger, der går sammen om at investere i en startup, red.),« siger Søren Møller.

Han er ledende partner i Novo Seeds, der på vegne af landets største pengetank, Novo Holdings, investerer i virksomheder både inden for medicinsk udstyr og lægemiddeludvikling.

I begyndelsen af 2021 hentede det danske biotekselskab IO Biotech 950 mio. kr., og nu er selskabet på vej på børsen i USA, mens det unge Muna Therapeutics for nylig hentede 450 mio. kr.

»Jeg har aldrig set det før. Pengene er historisk store, og særligt de indledende finansieringsrunder bliver større og større,« siger Sten Verland, partner i venturefonden Sunstone.

Christian Elling, ledende partner i Lundbeckfonden Emerge, håber, at den positive udvikling for branchen kan bidrage til at fastholde flere biotekselskaber og arbejdspladser på dansk grund, selv hvis mulighederne i udlandet kan virke tillokkende.

»Jeg synes, der er et samfundsmæssigt perspektiv i det. På den lange bane vil det komme samfundet til gavn, at nogle af selskaberne bliver. Hvis vi alle sammen skal bidrage til, at vi får et mere spirende kapitalmarked i Danmark, er det noget med at gøre tingene et skridt ad gangen,« siger Christian Elling.

10 populære biotekselskaber
  • IO Biotech – hentede 950 mio. kr. i 2021
  • Muna Therapeutics – hentede 450 mio. kr. i 2021

  • Adcendo – hentede 380 mio. kr. I 2021

  • Cytoki Pharma – hentede 45 mio. dollars i 2021

  • Union Therapeutics – hentede 155 mio. kr. i 2021

  • Minervax – hentede 47,4 mio. euro i 2020

  • Stipe Therapeutics – hentede 20 mio. euro i 2019
  • Draupnir – hentede 225 mio. kr. I 2019

  • Snipr Biome – hentede 50 mio. dollars i 2018
  • NMD Pharma – hentede 38 mio. euro i 2018

Listen er baseret på samtaler med kilder i branchen og er hovedsageligt udvalgt på baggrund af, hvem der har rejst de største beløb, hvilket typisk er den bedste indikator for, hvad markedet finder interessant.

2021 har også budt på den største serie A-investering i dansk biotek nogensinde, da det purunge selskab Adcendo i foråret hentede 380 mio. kr. En serie A-investering er betegnelsen for et selskabs første betydningsfulde kapitalrejsning fra veletablerede kapitalfonde efter en periode med opstartskapital.

De penge skal bruges til videreudvikling af en række tidlige projekter inden for lægemidler til behandling af forskellige kræftformer.

Henrik Stage, medstifter og finansdirektør i Adcendo, mener, at dansk biotek er blevet mere international orienteret.

Vi har stræbt efter at have muskler bag, så vi, hvis vi kommer til samme sted som IO Biotech med en børsnotering, allerede er klædt på til det.

Henrik Stage, medstifter og finansdirektør i Adcendo

»Vi har i stiftergruppen bag Adcendo hele tiden troet på, at vi har en fuldstændig unik mulighed. For os har det været afgørende at få en stærk international investorgruppe, der kunne være med hele vejen, herunder også deltage i en børsnotering,« siger Henrik Stage.

Det lykkedes ifølge Henrik Stage »med de meget stærke crossover investorer, (fonde, der investerer i både børsnoterede og unoterede selskaber, red.) vi har fået med amerikanske RA Capital Management og europæiske Novo, HealthCap, Ysios og Gilde.«

»Vi har stræbt efter at have muskler bag, så vi, hvis vi kommer til samme sted som IO Biotech med en børsnotering, allerede er klædt på til det,« siger Henrik Stage.

En opgørelse fra Vækstfonden understreger ligeledes den positive udvikling; i andet kvartal af 2021 blev der nemlig foretaget ventureinvesteringer i danske selskaber for i alt 2,7 mia. kr., hvilket var stærkt drevet af investeringer i sundhedsteknologi generelt.

Til sammenligning var det samme tal under 1 mia. kr. i samme kvartal i både 2019 og 2020.

Læs også