Erhverv

Ophedet marked skaber lavine af opjusteringer hos byggeriets købmænd

Den ene opjustering efter den anden er tikket ind på børsen fra byggeriets store købmænd, der modsat entreprenørerne har formået at tjene styrtende på den høje aktivitet og de voldsomme prisstigninger i byggeriet.

Artiklens øverste billede
Der er travlt i byggeriet og også hos Solars industrikunder, konstaterer Solar, som har kurs mod en markant løftet overskudsgrad i 2021. Foto: Gregers Tycho

Store prisstigninger og en buldrende aktivitet i byggesektoren har været en yderst lønsom cocktail for de børsnoterede byggevare-grossister Solar, Sanistål og Brødrene A&O Johansen.

De forventer hver især at afslutte 2021 som væsentligt mere velsmurte forretninger, end de havde turdet håbe på ved årets begyndelse. 

Både Solar og Brødrene A&O Johansen, der bl.a. servicerer el- og vvs-installationsmarkedet med salg af produkter og ydelser, har opjusteret på indtjeningssiden hele tre gange i løbet af året, mens Sanistål har opjusteret to gange.

Ud over at varemangel har ført til prisstigninger, er det partner i Deloitte Thomas Frommelts vurdering, at grossistbranchen har evnet at udnytte den nuværende situation til at hæve priserne.

»Det virker, som om man generelt har benyttet muligheden til at sætte prisen op på produkter, som ikke er ramt af prisstigninger fra producenternes side. Derudover kan det også være, at grossisterne hæver priserne lidt mere end stigningen fra producenten,« siger Thomas Frommelt, der er leder af Deloittes branchegruppe inden for bygge- og anlægsbranchen.

Han påpeger, at grossistvirksomhederne har været langt bedre end mange entreprenører til at hive en gevinst hjem på den ophedede markedssituation.

Solar, som er branchens suverænt største aktør, kom med sin tredje opjustering i sidste uge.

Nu forventer virksomheden, som også har et voksende antal kunder i industrien, at komme ud af 2021 med en driftsindtjening (EBITDA) på 900 mio. kr. Det er 250 mio. kr. højere end oprindeligt forventet.

Det betyder, at den oprindelige prognose om en forventet overskudsgrad på lidt over 5 pct. nu ser ud til at lande på 7,3 pct.

Solars topchef, Jens Andersen, afviser blankt, at virksomheden har løftet priserne på andre varer end dem, der er ramt af råvareprisstigninger.

»Så nemt er det ikke i vores branche. Du kan godt prøve at hæve priserne, men så får du ikke ordren. Konkurrencen er stadig hård.«

Han fortæller, at en del af Solars indtjeningsfremgang i 2021 stammer fra ekstraordinære prisstigninger.

»Vi fik en gevinst på vores lagerbeholdning, der var købt til gammel pris. Det giver kortvarige engangseffekter, da priserne jo er steget hos producenten næste gang, du køber,« siger Jens Andersen.

100 mio. kr. af den forventede 2021-driftsindtjening på 900 mio. kr. skyldes ifølge Jens Andersen denne lagergevinst.

Den øvrige fremgang på indtjeningssiden tilskriver direktøren for Solar øget vækst.

»Når vi oplever vækst, får vi skalafordele, som øger vores indtjening,« siger Jens Andersen

Hvis prisstigningerne, som primært stammer fra producenterne bl.a. som følge af stigende priser på energi og råvarer, bliver afløst af fald, risikerer en virksomhed som Solar i stedet at blive ramt af tab.

Det er dog ikke et scenarie, som bekymrer Alexander Borreskov, der er senioranalytiker i Carnegie.

»Der er selvfølgelig en risiko for, at priserne falder igen, men prisjusteringer på varelagre går typisk langsommere på vej ned end på vej op. Virksomheder er generelt gladere for at hæve priserne hurtigt end for at sænke dem.«

Han forventer, at inflationen, man ser nu, vil stilne af i løbet af 2022, især på energisiden, men samtidig ser det ifølge ham ud til, at der fortsat vil være høj markedsaktivitet et langt stykke ind i 2022, og det vil være med til at afværge et betydeligt prisfald på Solars varelager.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.