Erhverv

SAS falder med 15 pct. efter interview med topchefen

Investorerne sender SAS-aktien ned med 15 pct. Faldet kommer efter et interview i Finans med koncernchefen, som siger, at flyselskabet kæmper for at overleve.

»Det er en kamp for at ændre SAS, så vi har en fremtid,« siger Anko van der Werff, koncernchef i SAS, i et interview med Finans. Interviewet har tilsyneladende gjort investorerne nervøse for selskabets fremtid.
SAS

SAS får tæsk på aktiemarkedet, efter at et interview med flyselskabets topchef i Finans har gjort investorerne nervøse.

Ved børsluk mandag var aktien nede med 15,13 pct. Det svarer til et fald i markedsværdien på knap 1,5 mia. kr.

I interviewet sår SAS’ hollandske koncernchef, Anko van der Werff, tvivl om det pressede flyselskabs fremtid.

»SAS kæmper for at overleve. Når jeg ser, hvordan markedet er nu, hvordan vores kunder ændrer sig, og størrelsen af vores gæld, står det fuldstændig klart, at vi er nødt til at gøre tingene markant anderledes. Det er en kamp for at ændre SAS, så vi har en fremtid,« siger han.

Interviewet blev bragt søndag aften på Finans.dk. Det er det første store interview, som hollænderen har givet til et dansk medie efter sin tiltræden i juli 2021.

Ifølge Anko van der Werff står SAS over for en hel stribe af udfordringer, som truer flyselskabets eksistens.

Coronakrisen har ramt luftfarten hårdt, og problemerne ser ud til at fortsætte, efter at flere lande har varslet nye restriktioner for at inddæmme delta-varianten.

Der vil desuden være færre erhvervsrejsende fremover, spår topchefen. Endelig er SAS tynget af dyrere overenskomster end sine konkurrenter i lavprisselskaberne.

Han vil nu indkalde de større fagforeninger til forhandlinger, som skal sikre mere fleksibilitet, effektiviseringer og lavere omkostninger.

Anko van der Werffs udmeldinger gav straks udslag i aktiekursen.

Allerede fra morgenstunden faldt aktien som en sten, og da handlen lukkede kl. 17 var den nede med 15 pct. Flyselskabet er nu faldet med knap 60 pct. siden begyndelsen af 2020, hvor coronakrisen brød ud.

SAS fremlagde regnskab for 3. kvartal af 2021 i september. Det viste et underskud på 1,3 mia. svenske kr. I 2020, hvor coronakrisen brød ud, løb tabet op i 5,8 mia. svenske kr.

46-årige Anko van der Werff afløste svenske Rickard Gustafson, som meddelte sin afsked med SAS i januar 2021 efter ti år i jobbet.

Læs også