Erhverv

Skeptikere om Tesla-optur: »Vi har lavet en fejlvurdering et eller andet sted«

Milliardær Lars Seier Christensen og aktiechef Otto Friedrichsen har været åbenmundede kritikere af Tesla, der nu har ramt sin højeste værdi nogensinde.

Lars Seier Christensen, milliardær og stifter af Saxo Bank, har været udtalt skeptisk overfor Tesla-aktien og erkender nu sin fejl. Foto: Tariq Mikkel Khan. Otto Friedrichsen, aktiechef i Formuepleje. Foto: PR. Foto: Pressefoto

Tesla-aktien suser til vejrs med raketfart, og tilbage på affyringsrampen står nogle af landets mest åbenmundede Tesla-skeptikere.

Saxo Bank-stifteren Lars Seier Christensen samt aktiechef i kapitalforvalteren Formuepleje, Otto Friedrichsen.

De reagerer nu på, at aktien har nået sin højeste værdi nogensinde.

Jeg har bare haft uret igennem lang tid og det er hverken første og formentlig heller ikke sidste gang det sker. Kan godt indrømme fejl. Tillykke til investorer.

Lars Seier Christensen, milliardær og stifter af Saxo Bank.

»Set i bakspejlet, kan man sige, at vi har lavet en fejlvurdering et eller andet sted.«

Sådan lyder det fra Otto Friedrichsen, der er aktiechef i kapitalforvalteren Formuepleje, mens Lars Seier Christensen indrømmer sin fejl og kommer med en hilsen til de aktionærer, der - modsat ham selv - hoppede med på vognen.

Tesla-aktien har til tider flakket mellem op- og nedture, men på den lange bane er den steget til vejrs. Bare det seneste år er aktien mere end fordoblet - og den har set en støt stigning siden maj i år.

I går mandag steg aktien yderligere 12,7 pct. ovenpå nyheden om en ordre på 100.000 elbiler til biludlejningsselskabet Herz. Dermed rundede elbilproducenten en stor milepæl, da selskabet passerede en markedsværdi på 1.000 mia. dollars (6.600 mia. kr.) - det højeste niveau nogensinde.

Tesla-aktien koster per kl. 12.50 tirsdag 1.015 dollars.

Aktiechef i Formuepleje, Otto Friedrichsen, har af flere omgange udtalt sig skeptisk overfor Tesla-aktien. I september sidste år udtalte han til Berlingske, at Tesla-aktien var ”på vej mod jorden.” Aktien er siden mere end fordoblet.

Og i april i år sagde han til Finans, at Teslas værdiansættelse var »langt fra vores (Formueplejes red.) virkelighed,« og at Teslas markedsposition ville blive udfordret fremadrettet. Siden da er aktien steget med ca. 45 pct.

I følge Otto Friedrichsen har kursudviklingen ganske vist været stærk, men det er ikke noget, der ændrer hans og Formueplejes tilgang.

»Vi ser stadigvæk Tesla som en højrisiko-aktie, fordi kursen beror på høje forventninger. Det kan godt være Elon Musks høje ambitioner indfries, men vi ser risiko for væsentlige bump på vejen givet de nuværende forventninger,« siger Otto Friedrichsen.

Hvis vi står om et halvt år, og stigningen er fortsat, vil du så ikke fortryde dit standpunkt?

»Det kan bestemt ikke udelukkes, at aktien fortsætter med at stige, og så er det jo sådan, det er. Når du placerer en ordre på 100.000 biler, så er det bestemt ikke varm luft, men vi har en opskrift og tilgang til aktiemarkedet, som vi er tro mod. Her passer Tesla ikke ind,« siger Otto Friedrichsen.

Også Saxo Bank-stifteren Lars Seier Christensen har været åbenmundet skeptiker af Tesla.

I 2020 valgte Lars Seier Christensen at satse imod aktien - et såkaldt short. Få dage efter trak han dog i land igen, fordi han blev »en tøsedreng,« som han dengang formulerede det i et Facebook-opslag.

Efterfølgende sagde erhvervsmanden i et interview til Finans, at hans langsigtede holdning fortsat var, at »Tesla er markant overvurderet.« Siden den udtalelse i oktober 2020, er Tesla-aktien mere end fordoblet med en stigning på 146 pct.

Finans har spurgt, om milliardæren vil stille op til interview, hvortil han i en mail svarer:

»Næh, såmænd ikke. Jeg har bare haft uret igennem lang tid og det er hverken første og formentlig heller ikke sidste gang, det sker. Kan godt indrømme fejl. Tillykke til investorer.«

Læs også
Top job