Erhverv

Elon Musk kan løse hungersnød med 2 pct. af sin formue: FN-direktør bønfalder verdens rigeste

Elon Musk og Jeff Bezos kan udrydde hungersnød med en brøkdel af deres formuer, og det er tid til at steppe op, mener direktøren for FN's fødevareprogram.

Artiklens øverste billede
Elon Musk er med afstand verdens rigeste person. Han fører med ca. 90 mia. dollars ned til andenpladsen, Jeff Bezos. Foto: Patrick Pleul/Reuters.

Verdens ultrarige kan løse global hungersnød med et mindre snuptag og redde millioner af liv verden over. Milliardærer bør steppe op nu og løse problemet én gang for alle.

Sådan lyder bønnen fra David Beasly, der er direktør for FN’s fødevareprogram (WFP).

»6 mia. dollars for at hjælpe 42 mio. mennesker, som bogstavelig talt vil dø, hvis vi ikke hjælper dem. Det er ikke så kompliceret,« sagde David Beasly i et interview på amerikanske CNN.

I interviewet henledte han specifikt opmærksomheden på verdens to rigeste personer, Tesla-topchefen Elon Musk og Amazon-stifter Jeff Bezos.

»Med al den rigdom - vi har i verden i dag - har vi en kur mod sult, vi har en kur mod hungersnød. Vi har en kur, og den hedder mad. Vi har bare brug for pengene.«

David Beasly, Direktør for FN's fødevareprogram.

Ingen af de to vil skulle gribe synderligt dybt i lommerne for at opfylde FN-direktørens bøn, men lad os tage udgangspunkt i den nuværende verdensetter i det globale formuekapløb: Elon Musk.

Elon Musk havde onsdag ifølge Bloomberg en samlet formue på 287 mia. dollars (1.840 mia. kr.). Det vil sige, at der - ifølge FN-direktøren - kun skal bruges et beløb svarende til 2 pct. af Elon Musks formue for at udrydde global hungersnød.

For Jeff Bezos - med en formue på 196 mia. dollars (1.256 mia. kr.) - vil man skulle bruge 3 pct.

Her er det vigtigt at nævne, at Elon Musks og Jeff Bezos’ samlede formue ikke er penge, de har til at stå på en bankkonto. Formuen opgøres ud fra værdien af alt, hvad de ejer.

Ifølge David Beasly vil et engangsbeløb på 6 mia. dollars (38 mia. kr.) altså kunne udrydde global hungersnød.

Klimaforandringer, coronapandemi og andre kriser har nemlig gjort, at millioner af mennesker verden over står ved hungersnødens rand.

Flygtningebørn i Port Loko, Sierra Leone, får mad og undervisning via FN's fødevareprogram. Foto: Kim Hundevadt.

Ifølge en ny rapport fra FN’s fødevareprogram står bla. 22,8 mio. afghanere - svarende til halvdelen af landets befolkning - overfor en sultekrise. Heriblandt 3,2 mio. børn under femårsalderen.

Det samlede tal på verdensplan for, hvor mange der mangler hjælp nu her, vurderes af David Beasly til at være 42 mio. mennesker.

FN-direktøren David Beasly har ad flere gange har efterspurgt penge fra verdens rigeste. For et år siden udtalte han til CBS News:

»Med al den rigdom, vi har i verden i dag, har vi en kur mod sult, vi har en kur mod hungersnød. Vi har en kur, og den hedder mad. Vi har bare brug for pengene.«

Jeff Bezos og Elon Musk er begge blandt de mindst generøse milliardærer i verden, når det kommer til donationer til velgørende formål. Det fremgår af en opgørelse fra Forbes over, hvor meget verdens rigeste igennem tiden har doneret til velgørende formål sammenlignet med deres respektive formuer. Ifølge opgørelsen har de begge doneret under 1 pct. af deres formue til velgørenhed.

Elon Musk har dog underskrevet ”The Giving Pledge” tilbage i 2012, som er et løfte om at donere halvdelen af sin formue til velgørenhed - der er stadig et stykke vej til at nå det mål.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.