Erhverv

Elon Musk kan løse hungersnød med 2 pct. af sin formue: FN-direktør bønfalder verdens rigeste

Elon Musk og Jeff Bezos kan udrydde hungersnød med en brøkdel af deres formuer, og det er tid til at steppe op, mener direktøren for FN's fødevareprogram.

Elon Musk er med afstand verdens rigeste person. Han fører med ca. 90 mia. dollars ned til andenpladsen, Jeff Bezos. Foto: Patrick Pleul/Reuters.

Verdens ultrarige kan løse global hungersnød med et mindre snuptag og redde millioner af liv verden over. Milliardærer bør steppe op nu og løse problemet én gang for alle.

Sådan lyder bønnen fra David Beasly, der er direktør for FN’s fødevareprogram (WFP).

»6 mia. dollars for at hjælpe 42 mio. mennesker, som bogstavelig talt vil dø, hvis vi ikke hjælper dem. Det er ikke så kompliceret,« sagde David Beasly i et interview på amerikanske CNN.

I interviewet henledte han specifikt opmærksomheden på verdens to rigeste personer, Tesla-topchefen Elon Musk og Amazon-stifter Jeff Bezos.

»Med al den rigdom - vi har i verden i dag - har vi en kur mod sult, vi har en kur mod hungersnød. Vi har en kur, og den hedder mad. Vi har bare brug for pengene.«

David Beasly, Direktør for FN's fødevareprogram.

Ingen af de to vil skulle gribe synderligt dybt i lommerne for at opfylde FN-direktørens bøn, men lad os tage udgangspunkt i den nuværende verdensetter i det globale formuekapløb: Elon Musk.

FN's Fødevareprogram, World Food Program

FN’s Fødevareprogram (WFP) modtog i 2020 Nobels Fredspris for sit arbejde mod hungersnød.

I 2020 hjalp WFP 100 millioner mennesker i 88 lande og rejste rekordmange bidrag – 8,5 mia. amerikanske dollars. WFP er udelukkende finansieret af frivillige donationer.

WFP har 20.000 medarbejdere i hele verden. 90 pct. af dem arbejder i lande, hvor organisationen hjælper.

Kilde: FN’s hjemmeside.

Elon Musk havde onsdag ifølge Bloomberg en samlet formue på 287 mia. dollars (1.840 mia. kr.). Det vil sige, at der - ifølge FN-direktøren - kun skal bruges et beløb svarende til 2 pct. af Elon Musks formue for at udrydde global hungersnød.

For Jeff Bezos - med en formue på 196 mia. dollars (1.256 mia. kr.) - vil man skulle bruge 3 pct.

Her er det vigtigt at nævne, at Elon Musks og Jeff Bezos’ samlede formue ikke er penge, de har til at stå på en bankkonto. Formuen opgøres ud fra værdien af alt, hvad de ejer.

Ifølge David Beasly vil et engangsbeløb på 6 mia. dollars (38 mia. kr.) altså kunne udrydde global hungersnød.

Klimaforandringer, coronapandemi og andre kriser har nemlig gjort, at millioner af mennesker verden over står ved hungersnødens rand.

Ifølge en ny rapport fra FN’s fødevareprogram står bla. 22,8 mio. afghanere - svarende til halvdelen af landets befolkning - overfor en sultekrise. Heriblandt 3,2 mio. børn under femårsalderen.

Det samlede tal på verdensplan for, hvor mange der mangler hjælp nu her, vurderes af David Beasly til at være 42 mio. mennesker.

FN-direktøren David Beasly har ad flere gange har efterspurgt penge fra verdens rigeste. For et år siden udtalte han til CBS News:

»Med al den rigdom, vi har i verden i dag, har vi en kur mod sult, vi har en kur mod hungersnød. Vi har en kur, og den hedder mad. Vi har bare brug for pengene.«

Jeff Bezos og Elon Musk er begge blandt de mindst generøse milliardærer i verden, når det kommer til donationer til velgørende formål. Det fremgår af en opgørelse fra Forbes over, hvor meget verdens rigeste igennem tiden har doneret til velgørende formål sammenlignet med deres respektive formuer. Ifølge opgørelsen har de begge doneret under 1 pct. af deres formue til velgørenhed.

Elon Musk har dog underskrevet ”The Giving Pledge” tilbage i 2012, som er et løfte om at donere halvdelen af sin formue til velgørenhed - der er stadig et stykke vej til at nå det mål.

Læs også