Cheføkonom efter nye tal: »Situationen er så vild, at det næsten er svært at sætte ord på«

Humøret i det danske erhvervsliv er på det højeste niveau siden 2010, men der er tegn på flere og flere udfordringer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Humøret i dansk erhvervsliv er på det højeste niveau siden 2010. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Humøret i det danske erhvervsliv er tårnhøjt, selv om det ikke skorter på udfordringer. Det viser helt friske tal fra Danmarks Statistik.

Den såkaldte erhvervstillidsindikator, som giver et billede af konjunktursituationen i industrien, bygge- og anlægsbranchen, servicebranchen og detailsektoren, steg i oktober til 118,7. Det er det højeste niveau, der er registreret siden 2010.

»Det er en kraftig understregning af, at det er rigtig meget fart på økonomien. Speederen er trådt i bund, og lige nu drøner vi fremad. Men vi skal passe gevaldigt på, at det hele ikke ender brat, fordi virksomhederne ikke kan følge med,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar. 

Han henviser til, at dagens opdatering fra Danmarks Statistik også indeholder tal for, hvor mange virksomheder, der oplever produktionsbegrænsninger. I industrien er det nu 48 pct. af virksomhederne, der melder om, at mangel på materialer begrænser produktionen. Det er den højeste andel, der nogensinde er målt.

Og det er ikke kun materialer, der er er en begrænsning. Det samme er manglen på arbejdskraft. I bygge- og anlægsbranchen, servicebranchen og industrien er der ifølge Danmarks Statistik tale om rekordhøje niveauer.

»Der er ingen tvivl om, at mangel på arbejdskraft og materialer bliver det dominerende tema for dansk økonomi i den kommende tid. Situationen er så vild, at det næsten er svært at sætte ord på,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Cheføkonomen fra Sydbank mener, at man fra politisk side bør overveje at lette foden fra speederen og måske træde lidt på bremsen rent finanspolitisk.

»Risikoen er nemlig, at dansk økonomi styrer ind i en regulær overophedning. Her må vi konstatere, at advarselslamperne blinker klart og tydeligt på store dele af arbejdsmarkedet. Omvendt må man også konstatere, at en række andre parametre i økonomien langtfra ser truende ud,« skriver Søren Kristensen.

Læs også
Top job