Erhverv

Brandvarmt marked for køb og salg af virksomheder afføder bølge af juridiske slagsmål: Når der handles, så strides der

Bølgen af virksomhedsopkøb efter corona-nedlukningen giver nu en bølge af tvister mellem de handlende virksomheder. Årsagen er bl.a., at handlerne bliver dyrere og dyrere og mere og mere komplekse.

Artiklens øverste billede
Gram Equipment, der laver specialdesignede produktionsanlæg til nogle af verdens største isproducenter som Unilever, blev genstand for et slagsmål mellem de to kapitalfonde Procuritas og FSN Capital. Sagen endte med en forsikringsudbetaling til FSN og er dermed et eksempel på de konflikter, der raser mellem købere og sælgere af virksomheder. Foto: PR

Aldrig før er der handlet så mange virksomheder, og aldrig før har det affødt så mange konflikter mellem parterne.

»At vi ser flere tvister skyldes, at der gennemføres flere transaktioner, man kan blive uenige om. Der er en tendens til, at man i større omfang forsøger at hænge modparten op på de garantier, der er givet. Desuden er det danske M&A-marked (marked for virksomhedshandler, red.) blevet mere internationalt,« siger Erik Bertelsen, partner i Kromann Reumert.

Allerede i de første tre kvartaler af 2021 har der været 415 virksomhedshandler i Danmark, og dermed ligger antallet allerede inden årets sidste kvartal betydeligt over rekordåret 2018, hvor der blev gennemført 382 virksomhedshandler.

Fordi flere forsikrer transaktionerne, er det blevet mere legitimt at anmelde og rejse kravene.

Rikke Falsner, chef i afdelingen for M&A-produkter i AON

Egentlig var der stor bekymring for aktivitetsniveauet i foråret, hvor alle aktørerne frøs, da hele verden lukkede ned, og ingen kunne overskue, hvad pandemien betød for erhvervslivet. Men i løbet af 2. halvår 2020 blev det tydeligt, at mange virksomheder havde det fint økonomisk, og så begyndte handlerne at tage fart igen.

Men pandemien satte sig dog som en lille nervøsitet i markedet.

»Noget, der har bredt sig inden for M&A inden for det seneste år, er sager om de garantier, en sælger stiller over for køber. Flere sælgere vælger at forsikre garantien, så hvis køber kommer og kræver en garanti udbetalt, er det forsikringsselskabet, man går efter. Det er noget, der er accelereret under corona, som har skabt stor usikkerhed om virksomheders forretning og indtjening,« siger Nicolai B. Sørensen, partner i advokatfirmaet Lundgrens.

Det bekræfter forsikringsmægleren AON, der hjælper virksomheder med at tegne forsikringerne.

»Fordi flere forsikrer transaktionerne, er det blevet mere legitimt at anmelde og rejse kravene. Når der er et forsikringsselskab bag, behøver man ikke gå direkte efter en modpart, man måske gerne vil handle med i fremtiden og derfor gerne vil beholde en god relation til,« siger Rikke Falsner, chef i afdelingen for M&A-produkter i AON.

Efterspørgslen efter forsikringer har fået et omfang, så de er begyndt at stige i pris, hvis man vel at mærke kan få en dækning.

»Prisen på M&A-relaterede forsikringer har været nedadgående i mange år. Men under corona er det vendt. Dels kommer der flere skader på forsikringerne, dels er der stor efterspørgsel efter M&A-forsikringer, og det i sig selv driver præmierne op. Samtidig bliver forsikringsselskaberne mere kræsne, i forhold til hvilke forsikringer de ønsker at tegne,« siger Rikke Falsner.

I advokatfirmaet DLA Piper har man også mærket en stigning i tvister inden for handel med virksomheder og ejendomme.

Partner Anders Tengvad vurderer, at coronanedlukningen ikke har påvirket mængden af handler, snarere timingen, fordi antallet af transaktioner stoppede op i foråret, men så kom det i gang igen, og nu kører det for »fuld styrke og lidt til«.

»Transaktionsmarkedet for køb og salg af virksomheder og ejendomme er særligt varmt, og antallet af tvister på dette område synes at stige i takt med antallet af transaktioner,« siger Anders Tengvad.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.