Erhverv
BREAKING

Direktør i fødevarekoncern: »Jeg har sjældent oplevet så store prishop på så kort tid«

Det vil i fremtiden blive endnu dyrere for danskerne at fylde deres indkøbskurv, vurderer adm. direktør i fødevarekoncernen Orklas danske afdeling.

Carsten Hänel har været adm. direktør for Orkla Danmark siden 1. februar 2018. Foto: PR.

Råvarepriserne har i flere måneder været højere, end de har været i flere år - og prisstigningerne ser ud til at fortsætte. Det betyder øgede omkostninger for fødevareleverandører, og derfor må danskerne nu forberede sig på at skulle betale endnu mere for sine madvarer.

Sådan lyder meldingen fra Carsten Hänel, der er direktør for fødevarekoncernen Orklas danske afdeling.

»Med så voldsomme stigninger i råvarepriserne kan det ikke undgås få afsmittende effekt på fødevarepriserne i Danmark, ligesom i resten af verden – desværre,« siger han.

Orkla Danmark
  • Orkla Danmark hører under den norske dagligvaregigant Orkla Group, som er en af nordens største virksomheder
  • Koncernen omsatte i 2020 for et beløb svarende til 36 mia. kr.
  • Den danske afdeling ejer blandt andet brands som Odense Marcipan og Naturli Foods. Den producerer og leverer også mærkevarer som Kims, Den Gamle Fabrik og Beauvais til den danske dagligvarehandel

Fødevarekoncernen står overfor massive omkostningsstigninger på flere områder, oplyser direktøren til Finans.

Blandt andet er prisen på flere råvarer steget med 40 pct., mens råvarer som sukker og olie har set en stigning på op til 60 pct.

Også prisen på emballage er steget voldsomt - og vil stige endnu mere - grundet råvareprisen på plast, mens fragtpriserne også er skudt i vejret. Flere steder ser virksomheden en »mangedobling af prisen.«

Det er ikke unormalt, at råvarepriser svinger op og ned, men så massive prisstigninger er »meget usædvanlige,« fortæller Carsten Hänel.

»I mine mange år i dagligvarebranchen har jeg sjældent oplevet så store prishop på så kort tid og på tværs af så mange områder. Det er en udfordring, som vi bliver nødt til at forholde os til,« siger Carsten Hänel.

Danskerne oplever allerede stigende fødevarepriser. Seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at fødevarepriserne har været støt stigende i Danmark i hele 2021 - lige på nær marts, da der var tale om et mindre fald. I juli så vi til gengæld den største stigning i 2021 på 1,6 pct. I april i år var fødevarepriserne på sit højeste siden juli 2014.

Carsten Hänel siger, det er svært at spå om, men han forventer, at fødevarepriserne vil blive ved med at stige »et stykke tid« endnu. Han understreger, at Orkla løbende arbejder på at finde løsninger på problemerne i samarbejde med leverandører og kunder for at mindske slaget på danskernes pung.

Læs også
Top job