Erhverv

Squid Game-valuta er gået fra 18.000 kr. til 0 kr. - på fem minutter

Investorer verden over lærte mandag formiddag en dyr lektie i krypto-investeringer. 

Person udklædt som karakter fra Netflix-serien Squid Game, som har fået en kryptovaluta opkaldt efter sig. Foto: Peter Nicholls/Reuters

Fem minutter.

Det var al den tid, det dog for kryptovalutaen Squid Game mandag formiddag at gå fra en stykpris på 18.365 kr. til 0 kr.

Det har efterladt investorer verden over med store tab, mens grundlæggerne af valutaen har tjent flere millioner dollars.

Der er tale om kryptovalutaen Squid Game, som er opkaldt efter Netflix’ sydkoreanske hitserie af samme navn. Kryptovalutaen eksploderede i værdi henover weekenden. Fra torsdag i sidste uge til mandag formiddag klokken 10.35 steg valutaen fra en styk værdi på 1 kr. til 18.365 kr., men pludselig gik det den anden vej.

På et øjeblik trak grundlæggerne af valutaen alle deres penge ud, og fem minutter senere (klokken 10.40) var valutaen 0 kr. værd.

Det gav i følge engelske BBC de unavngivne grundlæggere en gevinst på 3,38 mio. dollars - svarende til knap 22 mio. danske kr. - mens de resterende investorer blev efterladt tomhændede.

Denne type svindel kaldes et »rug pull« blandt kryptoinvestorer, som oversat henviser til, at et tæppe bliver trukket væk under én.

Grundlæggerne bag Squid Game-valutaen har i følge flere analytikere brugt opmærksomheden omkring Netflix-serien Squid Game til at skabe hype, hvilket har pumpet prisen i vejret, hvorefter de har kunnet sælge ud på toppen. Og det er ikke første gang, det sker, i kryptoverdenen, fortæller økonom hos Cournell University Eswar Prasad til BBC.

»Denne kryptovaluta slutter sig til en lang og voksende liste af digitale mønter og tokens, der piggybacker på (ridder på opmærksomheden af red.) tilfældige memes eller kulturelle fænomener. Naive investorer, der bliver fanget i sådanne spekulative vanvidder, står overfor risikoen for betydelige tab,« siger Eswar Prasad til BBC.

Flere eksperter advarede allerede i sidste uge mod kryptovalutaen, efter blandt andet kryptosporings-websiden CoinMarketCap udsendte en advarsel om, at flere brugere ikke kunne sælge deres opkøbte Squid Game-tokens igen.

Squid Games pris er tirsdag morgen (per klokken 10.00) 0,02 kr ifølge CoinMarketCap.

Læs også
Top job