Erhverv

Kraftigt fald: Vestas får tæsk på børsen efter nedjustering

Vestas falder kraftigt på børsen, efter at selskabet har offentliggjort et regnskab for tredje kvartal, der indeholdt en nedjustering.

Vestas har fået en syngende lussing af investorerne, som har barberet 28 mia. kr. af selskabets markedsværdi på børsen, efter at den danske vindmølleproducent tidligere på morgenen offentliggjorde sit regnskab for tredje kvartal.

Efter lidt over 10 minutters handel på fondsbørsen er Vestas-aktien nede med mere end 10 pct. Det har reduceret selskabets markedsværdi til 241 mia. kr. Da børsen lukkede tirsdag eftermiddag, havde Vestas en markedsværdi på lidt over 269 mia. kr. Dermed er der altså blevet skåret 28 mia. kr. af markedsværdien.

Det store fald er blevet udløst af, at Vestas er løbet ind i problemer med indtjeningen. Mens det er væltet ind med ordrer, er indtjeningen faldet med mere end 20 pct. Det har igen fået driftsmarginen til at dykke, og endelig er bundlinjen også faldet kraftigt.

Det er problemer i forsyningskæderne, der er årsagen til problemerne. Det har resulteret i, at der er problemer med at få leveret råvarer, og samtidig har Vestas oplevet stigende priser.

Udfordringerne er blevet krydret med en nedjustering af forventningerne til ebit-marginen. Den ventes nu at lande på omkring 4 pct. Tidligere ventede selskabet en driftsmargin i niveauet 5-7 pct.

»Ustabiliteten i forsyningskæden og de høje omkostninger til komponenter, materialer og transport forventes at gøre sig gældende i hele 2022,« udtalte Henrik Andersen, topchef i Vestas, i forbindelse med regnskabet.

Da handlen med aktien blev skudt i gang, faldt aktien en overgang med mere end 13. På dette tidspunkt var der blevet skåret ca. 37 mia. kr. af Vestas’ markedsværdi, men siden har aktien altså rettet sig.

Læs også
Top job