Erhverv

Efter kursklø og nedjusteringer: Vestas-ledelsen advarer investorer om et endnu sværere 2022

På kort tid har Vestas-topchef Henrik Andersen leveret to nedjusteringer af 2021-forventningerne. Onsdag kvitterede investorerne ved at skære 18,2 pct. af kursen.

Den globale forsynings- og energikrise har ramt Vestas som en perfekt storm, der har tvunget topchef Henrik Andersen til at skære markant i 2021-forventningerne. Foto: Vestas/PR.

En markant nedjustering af forventningen til 2021-indtjeningen i Vestas har i ét hug skåret 49 mia. kr. af vindmøllegigantens markedsværdi svarende til et kurstab på 18,2 pct.

2021-forventninger
  • Vestas har som overordnet mål at nå en indtjening på 10 pct. af omsætningen.
  • Oprindelig forventede Vestas en 2021-omsætning på 16-17 mia. euro (119-126,5 mia. kr.) og en indtjening på ebit-niveau på 6-8 pct. svarende til 7,1-10,1 mia. kr.
  • I forbindelse med præsentationen af halvårsregnskabet den 11. august nedjusterede Vestas 2021-forventningerne til en 2021-omsætning på 15,5-16,5 mia. euro (115,3-122,8 mia. kr.) og en indtjening på 5-7 pct. (5,8-8,6 mia. kr.).
  • Ved præsentationen af regnskabet for 3. kvartal den 3. november blev indtjeningen nedjusteret fra 5-7 pct. til nu at lyde på »omkring 4 pct.«.

Den voldsomme aktienedtur øger presset på Vestas-topchef Henrik Andersen efter den anden nedjustering på bare tre måneder. Et pres, der næppe bliver mindre af, at Marika Fredriksson, finansdirektør i Vestas, gør det klart, at udfordringerne kan ende med at blive langt værre næste år.

»Vi ser ind i et 2022 lige nu, som ser anderledes ud, end hvad vi så i slutningen af 2020. Markant anderledes. Og det tegner til, at det vil ramme hårdere i 2022, end hvad vi har set i 2021,« siger Marika Fredriksson.

I et nyt kvartalsregnskab forklarer Vestas-ledelsen, at vindmøllegiganten er udfordret af mangel på komponenter og råvarer, stigende energi- og råvarepriser og store logistiske problemer.

Der kan være forskellige meninger, om det her får presset på Henrik Andersen til at vokse. Men det, der foregår i Vestas for øjeblikket, er virkelig uforudsigeligt.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank

Midt i det inferno skal vindmøllekæmpen aflevere vindmølleprojekter til priser, som er aftalt for måske to år siden, og det kan få elastikken til at springe, lyder det fra Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

»Der kan være forskellige meninger, om det her får presset på Henrik Andersen til at vokse. Men det, der foregår i Vestas for øjeblikket, er virkelig uforudsigeligt,« siger den erfarne Vestas-ekspert.

Den seneste nedjustering betyder, at Vestas-investorer er gået fra at kunne sætte næsen op efter en 2021-indtjening på i bedste fald 10 mia. kr. til nu at styre mod en indtjening omkring det halve.

Men udfordringerne for Vestas og de mere end 140.000 aktionærer stopper ikke her.

»I øjeblikket er Vestas i modvind, og i de næste kvartaler kan tingene blive værre,« siger Jacob Pedersen, der især hæfter sig ved, at Vestas-toppen på onsdagens telekonference tydeligt lagde afstand til selskabets overordnede mål om en indtjeningsgrad på 10 pct.

I årets første tre kvartaler har leveringen af vindmølleprojekter bidraget til Vestas-kassen med godt 280 mio. kr. ud af en samlet indtjening på knap 1,8 mia. kr.

Læs også
Top job