Erhverv

Erfaring og nye behandlinger gør os bedre rustet overfor den stigende coronasmitte

Ifølge overlæge og professor Lars Østergaard er der flere ting, som gør Danmark bedre stillet i håndteringen af en potentiel tredje bølge.

En ny og effektiv antistofbehandling er blandt andet med til at gøre os markant bedre stillet i forhold til håndtering af en stigende coronasmitte, forklarer overlæge og professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.

Arkivfoto: Frederic J. BROWN / AFP

Vacciner, kendskab til effektive restriktioner samt bedre og nye behandlingsmuligheder.

Til trods for stigende smittetal, flere indlæggelser og anbefalinger om genindførelse af restriktioner er der flere ting, som gør, at vi som samfund er bedre stillet i forhold til at håndtere en stigende coronasmitte denne vinter.

Det forklarer overlæge og professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.

Med mere end 70 pct. af befolkningen, der er færdigvaccinerede, er situationen helt anderledes end for et år siden, hvor smitten buldrede afsted herhjemme, og hvor vi ikke var begyndt at vaccinere endnu - men det er ikke kun antallet af færdigvaccinerede, som spiller en rolle her.

»Der er flere ting, som gør, at vi samlet set er bedre stillet i håndtering af den stigende smitte, og som gør, at vi står i en helt anden situation, end vi eksempelvis gjorde for et år siden. Selvom ikke alle er vaccinerede eller har fuld effekt af vaccinen, og vi lige nu ser en mere smitsom virusvariant, så er der nogle grundlæggende ting, som vejer op for de udfordringer, vi står med,« siger Lars Østergaard.

1.

Halvandet års erfaring

Tiltag som test, smitteopsporing, coronapas og mundbind er efterhånden blevet en velkendt affære for de fleste. Med halvandet år og to nedlukninger i bagagen er coronavirus og smittestigninger ikke længere noget nyt og overraskende fænomen, hvilket i dag kommer til vores fordel.

»Vi har stor erfaring med virus - vi ved, hvordan den bremses, hvordan smitten reduceres mest effektivt, hvilke restriktioner, der virker bedst, og hvordan de virker. Det er alt sammen gode ting, som gør det lettere at sætte ind overfor smitten, fordi vi allerede er bekendt med dem,« lyder det fra Lars Østergaard.

2.

Ny antistofbehandling

En anden væsentlig årsag til, at vi er bedre rustet til håndtering af den kommende vintersæson og den stigende smitte er, at man har fået nye og bedre muligheder for behandling af coronasmittede. Foruden vacciners forebyggende virkning fremhæver Lars Østergaard en ny antistofbehandling, som kan gives til nysmittede i risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

»Vi har netop fået en ny antistofbehandling, som nedsætter risikoen for indlæggelse med 50-70 pct. såfremt den gives tidligt i sygdomsforløbet. Hvor vaccinen virker forebyggende, og får kroppen til at danne egne antistoffer, kan en indsprøjtning med antistof være en nødløsning til dem, som af den ene eller anden årsag fortsat er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb,« siger Lars Østergaard og understreger, at den nye behandling ikke kan erstatte vacciner, men blot skal ses som et supplement.

Også de omtalte coronapiller, som er en behandlingsform, der netop er ved at blive testet, fremhæves som et »hjælpeligt« tiltag af overlægen.

3.

Vacciner

Herhjemme er 75,3 pct. af befolkningen færdigvaccineret. Derudover har mere end 380.000 danskere svarende til 6,5 pct. af befolkningen modtaget en såkaldt revaccination - det der også kaldes tredje stik. Til december forventes desuden at komme en plan for tilbud om revaccination til resten af den voksne befolkning. Antallet af vacciner spiller følge Lars Østergaard en væsentlig rolle i forhold til, hvordan corona må forventes at belaste landets hospitalsafdelinger:

»Vi ved, at de vaccinerede er i væsentlig mindre risiko for alvorlige sygdomsforløb herunder indlæggelser samt behov for eksempelvis respirator. Og de vaccinerede, der alligevel indlægges, har som regel et kortere indlæggelsesforløb. Antallet af vaccinerede spiller derfor en stor rolle, når vi kigger på risikoen for overbelastede hospitaler og intensivafdelinger,« lyder det fra Lars Østergaard.


Læs også
Top job