Erhverv

Gik konkurs med et brag: Thomas Clausen idømt betinget fængselsstraf

Torsdag er der faldet dom ved Retten i Roskilde i sagen mod den bedragerianklagede Thomas Clausen fra Fine Wine Invest.

Thomas Clausen, som nu hedder Christopher Clausen, blev ramt af flere konkurser i forbindelse med hans ejerskab af Fine Wine Invest. Foto: Sofia Busk.

Thomas Clausen, der stod bag skandaleramte Fine Wine Invest, er torsdag blevet idømt en betinget fængselsstraf ved Retten i Roskilde.

Fine Wine Invest kort fortalt
  • Fine Wine Invest, der var ejet af Thomas Clausen, fungerede ved, at kunder kontaktede Thomas Clausen om, at de gerne ville investere i vin. Herefter sørgede Fine Wine Invest for investeringen
  • Vinene, som Fine Wine Invest investerede i på vegne af kunder, blev ifølge Thomas Clausen opbevaret i London, og når de blev solgt, tog Fine Wine Invest en procentdel af et eventuelt overskud ved handlen
  • Det viste sig imidlertid, at firmaets regnskab var så proppet med fejl, at Erhvervsstyrelsen dumpede det
  • Det fik en række kunder til at sælge deres alternative investering i vin, men en en del af dem fik ikke deres penge. De anmeldte derfor Fine Wine Invest og ejer Thomas Clausen for underslæb
  • Kort tid efter blev selskabet begæret konkurs - og ejer og direktør Thomas Clausen begæret personligt konkurs
  • I februar 2021 blev Thomas Clausen tiltalt for groft bedrageri og underslæb for over 7 mio. kr.

Helt konkret er Thomas Clausen, som nu går under navnet Christopher Clausen, idømt en betinget fængselsstraf på 2,5 år for bedrageri og underslæb.

2 år og 3 måneder af fængselsstraffen udsættes og bortfalder, hvis Thomas Clausen ikke begår noget strafbart under en prøvetid på 2 år, hvis han udfører 300 timers samfundstjeneste inden for 1,5 år, og hvis han lader sig være under tilsyn af Kriminalforsorgen i prøveperioden.

Thomas Clausen frakendes desuden retten til at stifte eller sidde i ledelsen af virksomheder, foreninger eller fonde. Det oplyser Retten i Roskilde.

Thomas Clausen skal samtidig betale erstatning til 23 personer, som han bedragede ved at fortælle dem, at han ville investere deres penge i vin. Men pengene blev aldrig investeret i det omfang, som Thomas Clausen lovede investorerne.

Den højeste erstatning er 414.000 kr., og den laveste erstatning er 2.500 kr., fortæller Retten i Roskilde.

33 investorer havde ifølge anklageskriftet følt sig bedraget af Thomas Clausen. Investorerne havde samlet betalt Thomas Clausen knap 7 mio. kr. til at investere i vin.

Kun 621.000 kr. blev ifølge anklageskriftet investeret i vin på en børs i London. Resten af pengene blev følge politiet brugt af Thomas Clausen selv.

De købte vine blev end ikke som aftalt opbevaret i kundernes navne.

Thomas Clausens advokat, Michael Juul Eriksen, er godt tilfreds med dommen, som han dog endnu ikke har nærlæst.

»Vi har erkendt under sagen, at tingene ikke kørte, som de skulle i Fine Wine Invest. Virksomheden voksede hurtigere end beregnet, og min klient har erkendt, at han ikke havde styr på tingene i den periode,« siger han.

Fine Wine Invests første regnskab for 2016 var så proppet med fejl, at Erhvervsstyrelsen dumpede det.

Det fik en række kunder til at sælge deres alternative investering i vin, men en del af dem fik ikke deres penge. I 2017 blev selskabet begæret konkurs - og ejer og direktør Thomas Clausen begæret personligt konkurs.

Efter Fine Wine Invests konkurs kom det frem, at der ikke lå en eneste flaske vin på selskabets påståede lager i London. Og der var ikke købt vin i overensstemmelse med de penge, som investorerne indbetalte.

Derefter blev Fine Wine Invest og Thomas Clausen meldt til politiet, som i februar 2021 rejste tiltalte mod vinmanden.

Thomas Clausen er desuden tidligere idømt konkurskarantæne i tre år for sin ageren i Fine Wine Invest.

Læs også
Top job