Serier

Nykredit advarer: Selv milde restriktioner kan ramme disse brancher hårdt

En vifte af hårdt prøvede brancher har siden nedlukningen i marts 2020 blødt omsætning og indtjening. Derfor vil de blive ramt hårdt af selv milde restriktioner, lyder det fra Nykredit.

Corona rammer verden
Strandhotellet i Blokhus, der drives af Steffen Ebdrup (billedet), var hårdt ramt sidste år af coronakrisens nedlukninger. Nu risikerer hotellet igen at blive ramt af restriktioner på grund af en markant stigning i smittetallet. Foto: Joachim Ladefoged.

Aftenens pressemøde om den eskalerende coronasituation kan blive en gyser for udvalgte brancher.

»Selv om der næppe bliver tale om en ny nedlukning i denne omgang, så kan selv relativt milde restriktioner have store konsekvenser for nogle få erhverv,« siger Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit.

Af udsatte erhverv peger Palle Sørensen især på hotel- og restaurationsbranchen, som i forvejen hører til blandt de brancher, der er hårdest ramt under de seneste 20 måneders coronakrise.

Selv om der næppe bliver tale om en ny nedlukning i denne omgang, så kan selv relativt milde restriktioner have store konsekvenser for nogle få erhverv.

Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser ifølge Nykredit, at netop de to brancher – trods diverse hjælpepakker - kom ud af 2020 med et samlet underskud på ca. 800 mio. kr., og trods genåbningen af samfundet halter omsætningen ca. 8 pct. efter niveauet før coronakrisen.

Selv om krisen frem til den endelige genåbning i år i perioder bød på lettelser, stod hotel- og restaurationsbranchen sammen med oplevelsesindustrien og nattelivet hele tiden bagerst i køen.

»Genindføres f.eks. kravet om afstand, vil det eksempelvis gøre livet svært for de i forvejen trængte restaurationsejere, der allerede har tæret betydeligt på formuerne det seneste år,« siger Palle Sørensen.

Men også fly- og rejseselskaber vil komme i klemme, hvis statsminister Mette Frederiksen på aftenens pressemøde, vælger at stramme grebet om den stigende smitterisiko ved at indføre nye restriktioner.

»For hvem tør booke flybilletter, når risikoen for aflysninger stiger markant? Det vil ramme flyselskaber og rejsebureauer,« siger Palle Sørensen fra Nykredit.

Umiddelbart venter Nykredit-økonomen, at statsministeren ville tage kendte virkemidler som coronapasset, krav om mundbind, afstandskrav og karantæneregler i brug for at dæmpe smittetallet.

Selv om det måske ikke kommer til egentlige nedlukninger, understreger Palle Sørensen, at brancher med en tyndslidt økonomi kan blive »uforholdsmæssigt hårdt« ramt af selv milde restriktioner.

Statsministerens pressemøde, der går i gang kl. 20, kommer, efter at antallet af smittede danskerne gennem flere dage har ligget over 2.000.

Læs også
Top job