Erhverv

Lundbeck fastholder forventningerne efter solidt tredje kvartal

Medicinalkoncernen kom ud af de første ni måneder af året med et driftsoverskud på godt 2 mia. kr.

Medicinalkoncernen Lundbeck har offentliggjort sit regnskab for 3. kvartal. Foto: Lundbeck

Medicinalkoncernen Lundbeck fastholder sine forventningen til 2021 og dermed får investorerne endnu ikke en indikation af, hvor i de bredt udmeldte forventninger året lander.

Lundbeck forventer, at nå en omsætning på mellem 16,3 og 16,6 mia. kr. med et driftsoverskud i intervallet 2-2,3 mia. kr. - et gennemsnit af analytikere regner med, at Lundbeck rammer i den høje ende.

»Jeg er meget tilfreds med resultaterne for årets første ni måneder. Vores brands fortsætter med at præstere godt på tværs af alle markeder og leverer solid vækst, og Vyepti har fortsat en god optagelse. Vores ændrede tilgang til R&D viser resultater med en ekspanderende tidlig- og midtfase pipeline. Den nylige tilføjelse af en CD40L-hæmmer på et tidligt stadium i vores tidlige stadieportefølje giver os en lovende start på at videreudvikle vores neuroimmunologiske platform. Jeg ser en stærk fremtid foran os,« siger koncernchef Deborah Dunsire i en kommentar til regnskabet efter de første ni måneder.

Omsætningen på knap 12,3 mia. kr. i de første ni måneder et et fald i forhold til samme periode året før på 5 pct. målt i lokale valutaer.

Driftsresultatet voksede med 29 pct. i forhold til året før med er rapporteret driftsmarginal på 16,4 pct. mod 11,6 pct. året før.

I lyset af den sværere tid med corona i verden, har Lundbeck haft fokus på løbende at optimere sin forretning.

Derfor har koncernen besluttet at lukke sit indiske datterselskab grundet fortsat lav rentabilitet.

Desuden har Lundbeck yderligere intensiveret sine bestræbelser på at optimere ”det kommercielle fodaftryk” især i Nordamerika efter pandemien.

Lundbeck forventer at indregne hensættelser på omkring 100-200 mio. kr. til omstruktureringsomkostninger, der hovedsageligt skal indregnes i salgs- og distributionsomkostningerne.

»De forventede omstruktureringsomkostninger holdes inden for den finansielle guidance for Ebitda og rapporteret Ebit, som derfor er uændret,« skriver selskabet i sin kvartalsmeddelelse.

Lundbeck opererer i sit regnskab med henholdsvis ”rapporteret driftsresultat og et såkaldt ”kerne driftsresultat” (core ebit).

Kerne driftsoverskuddet faldt med 18 pct. i de første ni måneder af 2021 til godt 2,9 mia. kr., hvilket resulterede i en kerne ebit-margin på 24,3 pct. mod 27,2 pct. i samme periode sidste år.

I forhold til Lundbecks egne forventninger til hele året - med hensyn til omsætning og driftsresultat - så er gennemsnittet af analytikernes forventninger, at Lundbeck rammer en omsætning på lige under 16,5 mia. kr. og et driftsoverskud på 2262 mio. kr. i 2021.

Det vil sige i den høje ende af koncernens egne forventninger.

Mio.kr. Første ni måneder 2021 Første ni måneder 2020
Omsætning 12.246 13.397
EBIT 2.004 1.559
Nettoresultat 1.320 1.028
Læs også
Top job