Erhverv

Tesla-aktien kastet ud i stort fald: »Hvad der kom hurtigt, forsvandt også hurtigt«

Tesla-aktien er faldet med mere end 16 pct. på to dage.

Teslas topchef Elon Musk har igen sat gang i Teslas aktiekurs. Foto: Marcio Jose Sanchez

Tesla-aktien er blevet ramt af ét af de største kursfald i selskabets historie. Tirsdag faldt aktien med 11,99 pct., det er det største fald siden efteråret 2020, og kun 15 gange siden selskabets børsnotering i 2010 er aktien faldet mere på en enkelt dag.

Det markante fald kommer, efter at Elon Musk i weekenden satte gang i en afstemning på Twitter om, hvorvidt han skulle sælge 10 pct. af sine aktier i selskabet.

»Hvad der kom hurtigt, forsvandt også hurtigt,« skriver Per Hansen, der er investeringsøkonom i onlinebørsmægleren Nordnet, i en kommentar til kursfaldet.

Han henviser til, at Tesla-aktien - der er steget markant under coronakrisen - tog et gevaldigt hop opad i slutningen af oktober på forlydender om, at biludlejnings Hertz havde placeret en ordre på 100.000 biler hos Tesla.

Mandag vendte stemningen, da aktien faldt tæt på 5 pct. Og tirsdag dykkede den så med næsten 12 pct. Og faldet kan ifølge Per Hansen kædes sammen med Elon Musks tweet fra weekenden. Her endte afstemningen, som 3,5 mio. Twitter-brugere deltog i med, at 58 pct. svarede ja til, at Elon Musk skulle sælge 10 pct. af sine aktier.

»Udsving i Tesla-aktien skyldes i hovedsagen ikke, hvad der økonomisk sker i Tesla som selskab, men den ”farve” som Elon Musk tilfører Tesla-aktien. Hvis det ikke forholdt sig sådan, ville udsvingene være meget mindre og mere koncentreret til regnskabsaflæggelser og op/nedjusteringer fra analytikere. Det er nærmest, når man betragter kursudviklingen, en biting,« skriver Per Hansen.

Elon Musk satte angiveligt gang i afstemningen, fordi det fra Demokraterne i USA er blevet foreslået, at der skal indføres en milliardærskat.

»Der er på det seneste blevet snakket meget om, at urealiserede kursgevinster handler om at undgå at betale skat, så jeg foreslår at sælge ti procent af mine Tesla-aktier. Støtter du det?« skrev Elon Musk på Twitter, hvor han samtidig påpegede, at han ville følge flertallet i afstemningen.

Kursfaldet i Tesla-aktien har skåret en stor luns af Elon Musks formue. Tirsdags fald skar ifølge Bloomberg 35 mia. dollars af hans formue, og samlet har de seneste to dage kostet ham ca. 50 mia. dollars.

Det seneste år er Elon Musks formue dog stadig vokset med 119 mia. dollars, så den ifølge Bloomberg er på 288 mia. dollars. Elon Musk har dermed fortsat langt ned til Jeff Bezos, der er nummer to på listen med en formue på 206 mia. dollars.

Læs også
Top job