Erhverv

Nyhed: En »one time experience« lakker mod enden for coronakrisens købmænd. Nyhed: Danske aktier i bunden over verdens bedste aktiemarkeder lige nu. Nyhed: Europa går ikke i stå, hvis Putin lukker for gassen.

FLSmidth-topchef træder tilbage - intern afløser overtager 1. januar

Mikko Keto har kun været i FLSmidth siden januar i år. Alligevel har bestyrelsen peget på den nuværende direktør i den vigtige mineforretning som koncernens fremtidige topchef.

Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth siden 2013, har besluttet at stoppe som topchef i cement- og minekæmpen. Sidste dag som topchef er den 31. december. Foto: Gregers Tycho.

Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth, har besluttet at forlade selskabet og stopper som topchef med udgangen af 2021.

Om FLSmidth
  • Maskinkonstruktør Frederik Læssøe Smidth har lagt navn til FLSmidth. Han etablerede i 1882 virksomheden Teknisk Bureau, som beskæftigede sig med damp- og møllerimaskiner.
  • Fem år efter trådte ingeniørerne Alexander Foss og Poul Larsen ind i ejerkredsen, og FLSmidth blev til FLSmidth & Co.
  • Sidenhen voksede FLSmidth sig til et konglomerat med en bred vifte af aktiviteter, bl.a. vedligehold af fly i selskabet FLS Aerospace.
  • I dag er FLSmidth en ingeniørkoncern, som opererer i både cement- og mineindustrien. FLSmidth leverer design, udstyr samt service til selskaber i de to industrier.
  • I 2019 indledte FLSmidth sit fokus på bæredygtighed, og i 2021 meldte FLSmidth sig for alvor ind i kampen om at reducere verdens CO2-udledning.
  • Bæredygtighedsstragien har fået navnet Missionzero. Koncernen vil kort fortalt frem mod 2030 hvert år reducere udledningen fra nysalget. Det overordnede mål er, at virksomheden i 2030 kan stille teknologi til rådighed, der gør det muligt at drive miner og cementfabrikker uden nogen CO2-udledning.

Hans afløser bliver Mikko Keto, direktør for koncernens mineforretning siden januar i år, oplyser FLSmidt-bestyrelsen i en fondsbørsmeddelelse.

Thomas Schulz har været topchef i cementindustri- og minekoncernen siden 2013 og har senest stået i spidsen for det igangværende milliardopkøb af Thyssenkrupps mineforretning, TK Mining. Et opkøb der blev annonceret i juli.

Med opkøbet vil størstedelen af FLSmidth-omsætningen fremdeles komme fra mineforretninger, hvorfor Mikko Keto fortsat kommer til at stå i spidsen for mineforretningen, selv om han fra nytår også overtager styringen af den danske cement- og minekæmpe.

Jeg er overbevist om, at Mikko (Mikko Keto, red.) er et fremragende valg som vores næste koncernchef.

Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth

»Jeg er overbevist om, at Mikko er et fremragende valg som vores næste koncernchef. Jeg vil samtidig gerne takke vores bestyrelsesformand, Vagn Sørensen, og hele bestyrelsen for dens støtte og et frugtbart samarbejde gennem årene,« siger Thomas Schulz i en afskedskommentar.

Selv om den mangeårige topchef træder tilbage med udgangen af året, oplyser FLSmidth, at han fortsætter i koncernen »frem til udgangen af februar« for at sikre en glidende overlevering.

Vagn Sørensen udtrykker stor tilfredshed med, at det er muligt at besætte posten som topchef med en intern kandidat, og bestyrelsesformanden slår fast, at Mikko Keto allerede har udstukket en klar kurs for koncernens vigtige mineforretning.

Regnskabstal for FLSmidth:

Mio. kr. 1H 2021 1H 2020
Omsætning 7.786 8.371
Driftsresultat (ebita) 387 359
Resultat før skat 174 143
Resultat efter skat 101 84
Overskudsgrad i pct. 5 4,3
Antal ansatte 10.089 11.504

Derfor er forventningerne til Mikko Keto som FLSmidth-topchef også i top, lyder det.

»Jeg har stor tillid til hans evne til at levere et meget succesfuldt og profitabelt FLSmidth fremadrettet og udfolde selskabets fulde potentiale ved MissionZero,« fastslår Vagn Sørensen.

MissionZero er koncernens bæredygtighedsstrategi, som kort fortalt går ud på, at FLSmidth frem mod 2030 vil reducere CO2-udledningen. Det overordnede mål er, at selskabet i 2030 kan stille teknologi til rådighed, der gør det muligt at drive miner og cementfabrikker uden nogen CO2-udledning overhovedet.

Det overraskende topchef-skifte kommer på et tidspunkt, hvor FLSmidth for alvor har fået vind i sejlene.

Det var således en optimistisk Thomas Schulz, der i august kommenterede et halvårsregnskab præget af en solid indtjening, selv om der år til år var tilbagegang på toplinjen.

»Jeg ser ret positivt på fremtiden. Der vil komme vækst, ordrebogen er større, og det giver altid potentiale for højere indtjening,« lød det fra den mangeårige FLSmidth-topchef.

Nu har Thomas Schulz udstedt løfterne til de til tider hårdt prøvede aktionærer. Det bliver så op til hans efterfølger at indfri dem, mens Thomas Schulz drager til Tyskland. Den 1. marts tiltræder han som ny topchef i Bilfinger-koncernen.

FLSmidth fremlægger torsdag regnskabet for 3. kvartal.

Læs også
Top job