Erhverv

Dansk ingeniør sælger køkkenmaskiner til hjemmelavet cannabisolie

Både Lægemiddelstyrelsen og Innovationsfonden er med om bord, når ingeniør Peter Selmer fremstiller og sælger maskiner, der kan lave cannabis til medicinsk olie hjemme på køkkenbordet.

Peter Selmer, Drizzle. Foto: PR.

Danmark halter gevaldigt bagefter mange andre vestlige lande, når det kommer til markedet for lovlig cannabis. Det er muligt at få en recept på cannabis hos lægen, men de færreste får det tilbudt, og dem der gør, må punge ud i stor stil for den medicinske olie.

Det har en ingeniør fra Hvidovre besluttet sig for at gøre op med.

Peter Selmer er uddannet ingeniør og arbejdede i mange år med lys indtil han besluttede sig for at sadle helt om og kaste sig ud i iværksætterlivet.

Nu har han fremstillet en maskine, der gør det muligt for privatpersoner at lave deres egen cannabisolie hjemme på køkkenbordet - helt lovligt og meget billigere end den, der kan købes på apotekerne.

»Der er en virkelig god kultur omkring cannabisprodukter i udlandet, hvor det ikke er lige så shady ,som det er i Danmark. Jeg startede, fordi jeg kunne se, at det var et voksende marked alle andre steder. Det var et meget bevidst karrierevalg,« fortæller han.

Helt konkret fungerer maskinen - som er døbt Merlin400 - således, at den omdanner hamp til en pasta, der efterfølgende kan blandes med f.eks. en madolie.

Det kræver imidlertid stadig en recept fra lægen, hvis man skal fremstille olien med et indhold af det euforiserende stof THC, men Peter Selmer understreger, at denne metode er langt billigere, end hvis man skulle købe olien færdiglavet.

»En af vores kunder har cancer, og sidst hun købte olie hjem, brugte hun 13.000 kr. Så hun er fuldstændig lykkelig for, at hun kan fremstille det selv nu,« siger Peter Selmer.

Og idéen om at gøre den medicinske cannabis både mere tilgængelig og billigere er der flere, der støtter op om. Peter Selmers virksomhed Drizzle har af flere omgange fået økonomisk støtte af Innovationsfonden, som i alt har smidt 850.000 kr. i puljen til udviklingen af maskinen.

Ligeledes er Drizzle blevet en del af Lægemiddelstyrelsens forsøgsordning for medicinsk cannabis.

Den 1. januar 2018 besluttede regeringen sig nemlig for at igangsætte en forsøgsordning, som skulle gøre det muligt for læger i Danmark at udskrive recept på udvalgte cannabisprodukter til bl.a. smertelindring.

»Jeg oplever en stor frustration hos mennesker, der ønsker at bruge medicinsk cannabisolie. Ganske få læger udskriver cannabis og prisen er urimelig høj,« siger Mai Nielsen, der er formand for kræftforeningen Tidslerne, i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at mange derfor tyr til internettet for at købe olier til billigere priser, men at man i de fleste tilfælde ingen idé har om indholdet i de olier, man køber.

De seneste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er blevet udskrevet lidt over 6000 recepter på medicinsk cannabis siden forsøgsordningen startede. Det er især folk, der er syge af kræft, som udgør målgruppen for denne type medicin.

»Det er jo primært smertelindrende og afslappende, så det er folk med f.eks. cancer, sclerose eller gigt, der i høj grad kan have gavn af at kunne fremstille olien selv meget billigere. Men mange bruger det faktisk også til at afvænne sig fra hårde smertestillende stoffer, hvis de er blevet afhængige,« siger Peter Selmer afslutningsvist.

Drizzle må allerede nu melde udsolgt af Merlin400, som koster 8.999 kr., og forventer at fremstille og sælge mere end 10.000 apparater i 2022. Lige nu er man imidlertid udfordret af de tilstoppede fragtruter, som gør det tæt på umuligt at få fat i alle de komponenter, der skal til.

Læs også
Top job