Erhverv

Tesla-aktien har haft sin værste uge i 20 måneder

Aktiefrasalg og Twitter-afstemninger fra verdens rigeste mand har skabt uro for den ellers støt stigende elbils-aktie.

Elon Musk er ifølge Bloomberg Billionaires Index stadig verdens rigeste mand efter at have tabt omkring 50 mia. dollars af sin formue denne uge. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Tesla-aktien har taget et ordentligt slag den seneste uge, efter Elon Musk har gjort alvor af sine Twitter-skriblerier, og solgt en stor portion af sine aktier i Tesla.

Faldet i denne uge lød på i alt 15,4 pct., og det er det højeste fald på en uge siden første coronanedlukning i fabruar og marts 2020. Tager man aktienedturen fra i foråret 2020, er det det største fald nogensinde for Tesla-aktien på en uge.

Tesla lukkede fredag med et fald på 2,8 pct.

Det markante fald kommer, efter at Elon Musk i weekenden satte gang i en afstemning på Twitter om, hvorvidt han skulle sælge 10 pct. af sine aktier i selskabet.

Elon Musks loyale følgerkorps på Twitter stemte ’Ja’, og derefter gik verdens rigeste ellers i gang med at sælge ud af sine 170 mio. aktier i selskabet. Lidt efter lidt solgte han aktier, og fredag var det samlede salg oppe på 5,7 mia. dollars lyder det fra CNBC.

I løbet af ugen så aktien ud til at falde endnu mere end tilfældet blev. Tirsdag faldt aktien med 11,99 pct. på bare én dag, mens onsdagen bød på en lille stigning. Torsdag og fredag faldt aktien igen.

Musk solgte aktier delvist for at opfylde skattemæssige forpligtelser i forbindelse med udnyttelsen af aktieoptioner. Elon Musk satte angiveligt gang i afstemningen på Twitter, fordi det fra Demokraterne i USA er blevet foreslået, at der skal indføres en milliardærskat.

»Der er på det seneste blevet snakket meget om, at urealiserede kursgevinster handler om at undgå at betale skat, så jeg foreslår at sælge ti procent af mine Tesla-aktier. Støtter du det?« skrev Elon Musk på Twitter, hvor han samtidig påpegede, at han ville følge flertallet i afstemningen.

Ifølge CNBC var Tesla-ejeren dog klar over allerede inden han oprettede afstemningen for sine 62,5 mio. følgere, at han ville sælge aktier.

Tesla-aktiens dyk falder i øvrigt sammen med den største børsnotering i verden i år. Elbil-producenten Rivian blev tirsdag noteret på amerikanske Nasdaq, og blev dermed værdisat til 100 mia. dollars. På første fulde handelsdag hev Rivian 11,7 mia. dollars, godt 77 mia. kroner, ind på aktiesalget. Rivian producerer elektriske varevogne, pickups og SUV’ere.

Ifølge CNBC har Rivian 55.400 forudbestillinger på sin R1S SUV og R1T pickup, og derudover en kontrakt om at bygge 100.000 elektriske varevogne til Amazon inden 2030. I øvrigt har Rivian endnu ikke tjent en eneste dollar.

Læs også
Top job