Erhverv

Topchef for luftfartsgigant: Nødvendigt med dyrere flybiletter

Flybilletter vil blive dyrere i fremtiden. Det er nødvendigt for at nå klimamål, siger topchefen i Delta Airlines.

Arkivfoto: Angus Mordant/Bloomberg

For at takle klimaforandringerne, må flybilletterne nødvendigvis blive dyrere.

Det mener Ed Bastian, der er topchef for verdens næststørste flyselskab, Delta Airlines.

»Over tid vil det koste os alle mere, men det er den rigtige fremgangsmåde, som vi må gøre brug af,« siger han i et interview med britiske BBC.

Ed Bastians udmelding bygger på idéen om, at det vil hæve priserne på flybilletter, at flyselskaberne skal CO2-kompensere sin udledning.

Det er noget, som Delta Airlines allerede gør brug af. Selskabet oplyser på sin hjemmeside, at det har været CO2-neutralt siden marts 2020 ved hjælp af netop CO2-kompensation, og det har kostet selskabet omkring 30 mio. dollars (knap 200 mio. danske kr.) om året at gøre det indtil videre. Samtidig har selskabet over det næste årti afsat 1 mia. dollars (6,5 mia. danske kr.) til at forblive »CO2-neutral« gennem kompensation.

Flytrafik er et omdiskuteret emne, når det kommer til at nedsætte verdens CO2-udledning og var også et emne under sidste uges klimatopmøde i Glasgow.

På verdensplan står flytrafik for 2,5 pct. af den samlede udledning, og den mængde, er flere enige om, skal nedbringes for at nå verdens klimamål. Spørgsmålet er bare, hvorvidt vi skal flyve mindre eller CO2-kompensere vores flyvninger, som Ed Bastian foreslår.

Den mellemstatslige klimaorganisation Det Internationale Energiagentur (IEA) følger og vurderer, hvorvidt forskellige brancher er på rette spor for at nå verdens klimamål. I følge dens vurdering er flybranchen »not on track (ikke på rette spor, red.)«

Efter coronapandemien ramte faldt CO2-udledningen fra flybranchen i 2020 til sit laveste niveau siden 1997 i følge IEA. Flytrafikken vurderes dog at komme tilbage, hvor både passagertal og fragtmængder er sat til at stige de kommende årtier. Allerede nu ser de danske lufthave og luftfartsselskaber stor tilbagekomst af passagerer.

F.eks. har SAS i oktober måned i år fordoblet antallet af passagerer sammenlignet med 2020 - det er dog stadig ikke på samme niveau som i 2019.

Læs også
Top job