Erhverv

Energinet-formand Mogens Lykketoft advarer regeringen: Bøvl og bureaukrati kan undergrave Danmarks grønne omstilling

Mens verdens ledere på COP26 har aftalt at sætte turbo på grønne energiprojekter, advarer formanden for Energinet, Mogens Lykketoft, om, at bøvlede miljøgodkendelser kan forsinke etablering af nye danske havmølleprojekter og energiøer.

Siden Mogens Lykketoft for et år siden blev formand for Energinet, er det gået op for ham, at godkendelsesprocesser kan blive  en afgørende forhindringer for den grønne omstilling. Foto: Jens Dresling

Regeringens mål for den grønne omstilling hænger i en tynd tråd, hvis ikke politikerne får ryddet op i bøvlede regler og tidskrævende miljøgodkendelser af nye vitale, grønne energiprojekter.

Sådan lyder advarslen fra Mogens Lykketoft, bestyrelsesformand for det statsejede Energinet, der som ejer af el- og gasnettet herhjemme indtager en nøglerolle i relation til den danske energi-infrastruktur.

»Den politiske vilje er en ting. En anden ting, som jeg oplever i min rolle i Energinet, er de bureaukratiske forhindringer. Det kan være helt afgørende for, om man når de mål, man har sat op. Hvis man ikke får taget fat i de bureaukratiske regelsæt, så tvivler jeg på, vi når målene,« siger Mogens Lykketoft.

Det er sagen om gasledningen Baltic Pipe mellem Norge, Danmark og Polen, der for alvor har gjort Mogens Lykketoft bekymret. Det vil ifølge Energinet fordyre projektet med ca. 600 mio. kr., fordi miljøtilladelsen sent i forløbet blevet ophævet for at beskytte bl.a. hasselmusen.

Frem mod 2033 er Energinet involveret i to havvindmølleparker og to energiøer, som tilsammen skal mangedoble produktionen af grøn strøm. Disse projekter må for alt i verden ikke blive stoppet af lignende problemer med hasselmus eller andre dyrearter, lyder det fra den tidligere udenrigs-, finans- og skatteminister.

»Det er en appel til regeringen og Folketinget om at kigge disse procedurer meget grundigt igennem. Det er hele udbygningen af den vedvarende energi, der kan blive udsat for samme typer af forsinkelser og fordyrelser, hvis man får underkendt en miljøgodkendelse langt inde i forløbet,« siger Mogens Lykketoft.

Han understreger, at han på ingen måde ønsker at negligere miljøhensynet. Men han mener, at det bør være muligt at finde en løsning, hvor man kan tage stilling til miljøforhold langt tidligere og dermed opnå hurtigere godkendelser.

Det er bestemt en af de opgaver, som skal løses, så vi kan komme i mål med Danmarks grønne omstilling.

Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister

Udmeldingen kommer i kølvandet på et ifølge flere deltagerlande skuffende klimatopmøde i Glasgow, hvor en af de få klare udmeldinger var, at der skal sættes fart på udbygningen af vedvarende energi. Men ifølge verdens største vindmølleproducent, Vestas, vil det kræve, at der strammes gevaldigt op på godkendelsesprocesserne for vindmølleparker og solcelleanlæg - både i Danmark og resten af verden.

»Jeg ville ønske, at jeg kunne pege på et land, der bare gjorde det her smidigt og effektivt. Sådan er det desværre ikke. Når man kigger på den globale klimaudfordring, er godkendelsesprocesserne en af de vigtigste ting at få kigget på. Det er hverken vindressourcerne, finansieringen eller teknologien, der mangler,« siger Morten Dyrholm, marketingdirektør i Vestas.

Han understreger samtidig, at det i Danmark ikke er nok at forhindre forsinkelser på de allerede planlagt projekter. Hvis Danmark vil nå 2030-målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct., skal der ifølge Vestas enten flere projekter på bordet, eller også skal man fremrykke etableringen af de såkaldte energiøer i Nordsøen og nær Bornholm, der er tænkt som fremtidens knudepunkt for produktion af havmøllestrøm i stor skala.

»Der er brug for en kraftig acceleration af udbygningen, ellers kommer der simpelthen ikke nok grøn strøm til, at vi kan nå 70-procentsmålet i 2030,« siger han.

Klimaminister Dan Jørgensen erkender, at miljøundersøgelser og klage-adgang er en alvorlig udfordring i forhold til udbygningen af vedvarende energi. Han lover, at regeringen vil tage problemet alvorligt.

»Det er en balancegang, for vi må ikke gå på kompromis med hverken naturdiversitet eller retssikkerhed, men når det er sagt, så må vi lægge os i selen for at lave den mest smidige vej gennem myndighedsbehandlingen for udbygningen af vedvarende energi. Det kræver et tværministerielt samarbejde og nye løsninger, og det er bestemt også en af de opgaver, som skal løses, så vi kan komme i mål med Danmarks grønne omstilling,« siger Dan Jørgensen.

Læs også
Top job