Erhverv

»Vanvittigt år« - her er endnu en rekord på jobmarkedet

Den såkaldte jobomsætning har i årets første syv måneder ramt det højeste niveau nogensinde registreret.

Danskerne er begyndt i nyt job som aldrig før i 2021. Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix

Det brandvarme jobmarked har resulteret i, at rekordmange mange danskere i år er begyndt i et nyt job. Fra januar til juli endte den såkaldte jobomsætning på 536.000. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Jobomsætningen er et udtryk for, hvor mange der er begyndt i et nyt job, og tallet for i år er det højeste i statistikkens historie, som strækker sig tilbage til 2009.

Ét af de steder, hvor man har bidt mærke i tallet, er i pensionsselskabet Sampension. 

»At rekordmange danskere startede på et nyt arbejde i årets første syv måneder trods coronakrise og nedlukningen af samfundet i januar og februar, er bemærkelsesværdigt. Og det vidner om, at der siden genåbningen af samfundet i marts har været fuld fart på arbejdsmarkedet, som jo fortsat buldrer derudaf,« lyder det i en kommentar fra Hasse Jørgensen, der er adm. direktør i Sampension.

I Danica Pension har man også lagt mærke til stigningen.

»Det er altid lidt bemærkelsesværdigt, når tallene sætter rekord. Det kan hænge sammen med den omskiftelighed, der har været i flere brancher under corona. F.eks. i restaurations- og underholdningsbranchen og med testcentre, der kom til, blev lukket og så er tilbage igen,« siger Britt Dinesen Christiansen, der er seniorøkonom i Danica Pension.

Når man ser på de første syv måneder af året, har tallet været faldende i både 2019 og 2020. Men i år er tallet steget med næsten 25 pct. sammenlignet med i fjor.

»2021 tegner sig for et vanvittigt år på jobmarkedet,« lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Han peger på, at det ikke kun er jobomsætningen, der har sat rekord. Det samme har beskæftigelsen, og samtidig har ledigheden nået det laveste niveau siden 2009.

»Siden marts har antallet af nye jobopslag slået månedsrekord gang på gang, og efterspørgslen efter arbejdskraft er tårnhøj. Det giver både grobund for, at mange kommer i arbejde, men også at mange kan skifte job. Det er tallene også et udtryk for,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.

I Sampension opfordrer man til, at et nyt job bliver kombineret med en gennemgang af sin pensionsordning.

»For den enkelte, der starter i nyt job, er der selvfølgelig først og fremmest fokus på at finde sig til rette i de nye omgivelser. Men samtidig er det også vigtigt, at man bruger lidt tid på at tjekke pensionen – også selvom de færreste nok har pension i tankerne i den situation. Hvis man f.eks. har fået en ny pensionsordning i forbindelse med det nye job, skal man undersøge, om man derved har pensioner i flere selskaber, og om man i givet fald med fordel kan samle dem ét sted – bl.a. for at spare omkostninger,« lyder det fra Hasse Jørgensen.

Samme opfordring kommer fra Danica Pension. Her hæfter man sig bl.a. ved, at tal fra Dansk Arbejdsgiverforening har vist, at lønningerne steg med 3,2 pct. i tredje kvartal.

»Det er ekstremt vigtigt, at man får tilpasset sin ordning eller i det mindste er opmærksom på det. Det kan nemlig være, at man er nødt til at indbetale ekstra for at kunne opretholde sin levestandard,« siger Britt Dinesen Christiansen.

Læs også
Top job