Erhverv

Vækst i Generationer raser over regeringens ekspertgruppe

Vækst i Generationer er et netværk for de største familievirksomheder i Danmark og deres stenrige ejere. Og her er man allerede rødglødende over en ekspertgruppes anbefalede regler for generationsskifte.

Peter Foss er intet mindre end skuffet over den nedsatte ekspertgruppes nye anbefalinger til reglerne ved generationsskifte og skat. Arkivfoto. Foto: Helle Lillelund Aggebo/Foss

En ekspertgruppe nedsat af regeringen har brugt et halvt år på at kigge de nuværende regler for generationsskifte efter i sømmene.

Nu er gruppen klar med en række anbefalinger - men de falder absolut ikke i god jord hos Danmarks rigeste, der har samlet sig i netværket Vækst i Generationer.

Ekspertgruppens formål har, som en del af finansloven for 2020, bl.a. været at komme med anbefalinger til en mulig skematisk værdifastansættelse ved generationsskifte, så virksomhedsejere kan beregne skat på generationsskiftet, selv inden virksomheden gives videre til næste generation.

Et flertal i gruppen har imidlertid besluttet ikke at anbefale en skematisk værdisættelse.

Vækst i Generationer arbejder for at skabe gode muligheder for generationsskifte hos danske familieejede virksomheder, og har et medlemskartotek, der tæller en stribe danske milliardærfamilier, herunder Anders Holch Povlsen, Ecco-arving Hanni Toosbuy Kasprzak og Jysk-familien.

Og her er man altså langt fra tilfreds med de netop offentliggjorte anbefalinger, fremgår det af en pressemeddelelse fra netværket.

I meddelelsen raser Peter Foss, formand i Foss A/S, over ekspertgruppen og dennes konklusioner.

»Formålet var at afslutte en lang kamp for retssikkerhed, men det ligner mest af alt et nyt ideologisk angreb på Danmarks familievirksomheder,« siger han.

Peter Foss er ikke i tvivl om, hvad det kan få af konsekvenser, hvis anbefalingerne fra ekspertgruppen føres ud i livet.

»Familievirksomheder stilles værre end nogensinde før – med tredoblingen af skatten, men stadig uden forudberegnelighed og retssikkerhed. Det kan betyde, at flere tvinges til at sælge til fx en udenlandsk kapitalfond eller helt lukke virksomheden,« siger han.

Han mener absolut ikke, at ekspertgruppen har løst den opgave, den blev stillet, og håber nu på politisk handling i stedet for.

»Det var regeringen, der skabte problemerne i 2015. Nu står det klart, at den selv må fikse dem igen,« tilføjer han.

Her henviser han til dengang, den daværende skatteminister Benny Engelbrecht afskaffede familievirksomhedernes retskrav på generationsskifte.

Tilbage i 2019 blev skatten på generationsskifte hævet fra 6 pct. til 15 pct., og det fik allerede dengang Radikale Venstre til at plædere for et retskrav til værdiansættelse.

»Selvfølgelig skal familierne vide, hvad det vil koste dem før et generationsskifte. Det andet er jo ligesom at købe et hus for først derefter at få oplyst prisen,« sagde Kathrine Olldag, skatteordfører for partiet, dengang i en udtalelse til Berlingske.

Læs også
Top job