Erhverv

Novo-toppen skaber historie med kæmpe opkøb og får centrale byggesten til fremtiden

Novo Nordisk bygger med historisk stort opkøb videre på de seneste års strategi om at købe sig til ny forskning. Med milliardopkøbet følger en teknologiplatform og særligt medarbejdere, der passer perfekt ind i forretningen, lyder det fra Novo-toppen.

Artiklens øverste billede
Marcus Schindler kom til Novo Nordisk i efteråret 2017 som direktør for ekstern innovation og strategi, og da Mads Krogsgaard Thomsen stoppede som koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling, fik netop Marcus Schindler den prestigefyldte titel som CSO. Foto: PR / Collage: Anders Thykier.

Novo Nordisk tager med det historisk store opkøb af biotekselskabet Dicerna et nyt stort skridt fremad i medicinalselskabets jagt på fremtidens vækst.

Opkøbet til den nette sum af 21,7 mia. kr. er nemlig en kraftig udbygning af det fundament, som Novo Nordisk over de seneste år har brugt kræfter på at opbygge - bl.a. via ikke mindre end 33 væsentlige aftaler med andre virksomheder, og hvor flere af dem har omfattet Novo-opkøb i milliardklassen.

»Denne teknologi kan og vil blive en stærk søjle i vores pipeline i fremtiden,« siger Marcus Schindler, koncerndirektør for forskning og tidlig udvikling i Novo Nordisk.

Mulighederne er, jeg vil ikke sige uendelige, men de er rigtig mange, når vi ser ud i fremtiden.

Marcus Schindler, koncerndirektør for forskning og tidlig udvikling i Novo Nordisk

Opkøbet kommer oven i det 2,1 mia. dollars store opkøb af amerikanske Corvidia, som Novo-ledelsen foretog sidste år, ligesom man betalte 1,8 mia. dollars for den tidligere samarbejdspartner Emisphere sidste efterår.

Med opkøbet af amerikanske Dicerna har Novo Nordisk på fire år tilsammen brugt mere end 40 mia. kr. på partnerskaber og aftaler. Et beløb, der forventes at kunne stige med mindst 30 mia. kr., hvis alt udvikler sig som planlagt.

Den udvikling var for mindre end et årti siden fuldstændig utænkelig i det daværende Novo Nordisk, hvor alt blev udviklet internt i Novo Nordisks egne laboratorier.

Et stort angreb fra schweiziske Roche på Novo Nordisks lukrative bløderforretning blev imidlertid startskuddet til et paradigmeskifte, hvor Novo Nordisk med Dicerna-opkøbet får en lang række helt nye forskningsmæssige muligheder.

Centralt i handlen står Dicernas såkaldte Galxc-RNAi-platformsteknologi.

Det er helt forsimplet en teknologiplatform, hvor man forsøger at sænke kroppens produktion af proteiner, som forårsager sygdom.

I Dicernas tilfælde retter teknologien sig imod samtlige leverceller. Det betyder også, at mulighederne er mange, men kerneområderne er dog i første omgang bl.a. diabetes, fedme, ikke-alkoholisk fedtlever (NASH).

På sigt vil den tilkøbte teknologi ifølge Marcus Schindler også kunne anvendes inden for f.eks. sjældne hormon- og blodsygdomme.

»Mulighederne er - jeg vil ikke sige uendelige - men de er rigtig mange, når vi ser ud i fremtiden,« siger Marcus Schindler.

Dicerna-handlen vil understøtte Novo Nordisks langsigtede vækst, også ind i 2030’erne. Det gør også, at Novo Nordisk kommer med på ”RNA-toget".

Claus Henrik Johansen, senior porteføljeforvalter i Danske Bank

Novo Nordisk står i de kommende 10 år til at tjene enorme summer på det gyldne molekyle semaglutid, indtil patentet udløber.

Det er det aktive stof i det storsælgende diabetesmiddel Ozempic, ligesom det bl.a. også er stoffet bag Novos nye, voldsomt efterspurgte fedmemiddel, Wegovy.

Det kommer imidlertid også til at betyde en patentkløft til den tid, og det kan være mere end vanskeligt at absorbere.

Amerikanske AbbVie havde f.eks. i mange år verdens bedst sælgende lægemiddel i form af Humira.

Trods et 21 mia. dollars stort opkøb af selskabet Phamacyclics og en række andre aftaler, har amerikanerne haft svært ved at modstå patentudløbet på lægemidlet, der solgte for omkring 20 mia. dollars om året.

Det er den samme type udfordring, som Novo Nordisk - såfremt Dicerna-handlen udvikler sig som håbet - nu får endnu et våben til at adressere.

»Dicerna-handlen vil understøtte Novo Nordisks langsigtede vækst, også ind i 2030’erne. Det gør også, at Novo Nordisk kommer med på ”RNA-toget,”« siger Claus Henrik Johansen, senior porteføljeforvalter i Danske Bank.

Opkøbet kommer imidlertid også med en pris. Novo Nordisk har nemlig betalt en præmie til Dicernas aktionærer på hele 80 pct. og dermed en pris per aktie på 38,25 dollars pr. aktie.

Onsdag lukkede Diverna-aktien i en kurs på 21,28 dollars, men tilbage i slutningen af juli 2021 kostede en Dicerna-aktie knap 40 dollars, inden selskabet blev ramt af en ordentlig nedtur.

Årsagen var et fejlet fase 2-studie, det næstsidste inden et lægemiddel typisk kommer på markedet.

Hos investeringsbanken UBS skriver selskabets analytiker Noah Zurad i et notat sendt til kunder, at netop RNAi siden begyndelsen på året har været helt i toppen over et stærkt forventet opkøbsområde, da netop den slags igennem længere tid er blevet set som en interessant teknologi for de store selskaber.

Jeg kan ikke tale for de enkelte personer i Dicernas ledelse, men baseret på vores dialog er den en høj grad af entusiasme fra selskabets ledelse i forhold til de visioner, vi har sat op.

Marcus Schindler, koncerndirektør for forskning og tidlig udvikling i Novo Nordisk

»Her er vi med endnu en lidt overraskende europæisk køber, der blander sig i M&A-landskabet, idet Novo foretager opkøbet med en heftig præmie,« skriver han.

Hos Novo Nordisk gør man imidlertid også en dyd ud af at fastslå, at det langtfra kun er en teknologiplatform, ledelsen har betalt 21,7 mia. kr. for.

»Teknologien er, når alt kommer til alt, ikke noget værd uden menneskerne, der implementerer og styrer den,« siger Marcus Schindler.

Derfor er planen også at forsøge at skabe det rette miks i fremtiden. På den ene side skal Novo-toppen sikre, at den får beholdt entreprenørånden i Dicerna og får givet den nye forretningsenhed noget autonomi.

På den anden side skal ledelsen imidlertid også evne at få integreret selskabet som en naturlig del af Novos globale forsknings- og udviklingsafdeling.

»Jeg kan ikke tale for de enkelte personer i Dicernas ledelse, men baseret på vores dialog er der en høj grad af entusiasme fra selskabets ledelse i forhold til de visioner, vi har sat op,« siger Marcus Schindler.

Han understreger, at Novo Nordisk indtil videre ikke har hørt andet end positive ting i forhold til fremtiden.

»Det gælder også fra selskabets ledelse,« siger han.

Opkøbet forventes i den grad også at slå igennem i de finansielle resultater. Novo Nordisk forventer, at det vil koste 3 procentpoint af den forventede vækst i den primære driftsindtjening (EBIT) i 2022.

Den forøgede omkostningsbyrde vil målt ud fra den estimerede driftsindtjening på omkring 60 mia. kr. i 2021 således udgøre 1,8 mia. kr. og er en blanding af stigende driftsudgifter og øgede afskrivninger.

Novo Nordisk er endnu ikke kommet med forventninger til 2022, men markedet venter fortsat vækst på den front, hvorfor beløbet de facto vil være en kende højere.

Novo Nordisk forventer at lukke handlen endegyldigt i løbet af 4. kvartal 2021 og forventer herefter at teste den første lægemiddelkandidat fra opkøbet i løbet af 2022.

Novo-aktien sluttede 0,2 pct. lavere i 752,20 kr., efter at den havde ligget til at sætte rekord det meste af torsdagen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.