Erhverv

Google fjerner eller giver advarsler til 250 apps

Apps har indsamlet og videregivet præcise lokationsoplysninger om tusindvis af danske, men nu løfter Google pegefingeren.

Google strammer grebet om 250 apps, der har indsamlet lokationsoplysninger om danskere. Arkivfoto: Annegret Hilse/Reuters/Ritzau Scanpix

Google har valgt at udstede advarsler eller direkte fjerne 250 apps fra Google Play, fordi de indsamlet oplysninger og tusindvis af danskere og gjort en forretning ud af at sælge disse oplysninger videre.

Det skriver TV2, der også tidligere på året fortalte om, hvordan der var blevet handlet med lokationsoplysninger for 60.673 danskere via det britiske datafirma Huq Industries. Af firmaet kunne man altså købe præcise oplysninger om, hvor danskerne havde været.

»I forlængelse af den journalistiske afdækning har vi foretaget en grundig undersøgelse af sagen. På den baggrund er der taget handling på alle de apps, som er fundet i strid med Google Plays retningslinjer,« siger kommunikationschef Jesper Vangkilde fra Google Danmark til TV2.

Google Play er den platform, hvorpå androidbrugere finder og downloader apps.

Indsamlingen og videresalget af de over 60.000 danske android-brugeres telefoner er langtfra et enestående tilfælde. F.eks. lykkedes det også i sommers for det norske medie NRK at afsløre, at noget tilsvarende fandt sted i Norge. Mediet købte - meget lig TV2 - for en sum af 35.000 norske kr. helt konkrete kort-koodinater fra 140.000 norske mobiltelefoner.

Datatilsynet udgav på baggrund af TV2’s afsløringer i sommer tre gode råd til, hvordan man undgår at blive sporet af apps på sin mobiltelefon.

Datatilsynets tre råd

1. Læs vilkårene

De fleste kender situationen, hvor man henter en ny app og bliver mødt af en lang tekst med brugervilkår, som man skal acceptere for at komme i gang. Mange trykker bare OK - men det er faktisk en god idé at læse teksten, for det vil typisk fremgå, hvad leverandøren kan bruge dine oplysninger til. Du kan gå evt. direkte til det afsnit, der typisk hedder noget med ”privacy”, ”GDPR” e.l.

2. Få styr på indstillingerne

Når du vælger at bruge en app, kan du på de fleste telefoner selv styre, i hvilket omfang den skal have adgang til din lokation. Man kan som regel vælge, om en app altid skal have adgang til ens lokation, kun når appen er i brug - eller aldrig. Tænk over, hvad der er nødvendigt - du får eksempelvis mest ud af en kort-app, hvis den kan bruge din placering til at hjælpe med at navigere - men du kan overveje, i hvilke situationer eksempelvis sociale medier har brug for at vide præcis, hvor du er.

3. Brug dine rettigheder

Hvis du allerede har afgivet dine oplysninger, men har fortrudt, har du stadig mulighed for at gøre noget. Databeskyttelsesforordningen (GDPR) indeholder en række centrale borgerrettigheder, som giver dig mulighed for at kontrollere dine oplysninger, når du har afgivet dem.

Kilde: Datatilsynet

Læs også
Top job