Erhverv

Cyberangreb sender Vestas i armene på CSIS' sikkerhedseksperter

Fredagens cyberangreb har udviklet sig til et dyrt bekendtskab for Vestas-ejere. Mandagens handler har rundbarberet vindmøllegigantens markedsværdi med 5,8 mia. kr.

Artiklens øverste billede
Vestas-topchef Henrik Andersen har givetvis haft en travl weekend, efter at vindmøllegiganten fredag blev ramt af et cyberangreb. Foto: Vestas

Udadtil forsøger Vestas-ledelsen med topchef Henrik Andersen i front at udstråle ro og overskud, efter at vindmøllegiganten fredag blev ramt af et cyberangreb. Men bag lukkede døre er situationen givetvis en anden.

I hvert fald erfarer Finans, at cyberangrebet har fået Vestas til søge hjælp hos nogle af branchens dyreste eksperter i form af sikkerhedsfirmaet CSIS.

Finans har bedt Vestas om en kommentar til CSIS-samarbejdet. Vestas oplyser, at man ikke ønsker »at gå i detaljer« med oplysninger om de eksterne rådgivere, der er hyret ind i kampen mod de cyberkriminelle.

Det kommer ikke bag på Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank og Vestas-ekspert, at vindmøllegiganten har allieret sig med sikkerhedsrådgivere som CSIS.

»Sporene fra tidligere cyberangreb skræmmer jo. Vi ved, at det her kan være rigtig dyrt, hvis ikke angrebet bliver inddæmmet hurtigt. Og for Vestas kommer angrebet på det dårligst tænkelige tidspunkt - midt i 4. kvartal der er blandt årets travleste,« siger Jacob Pedersen.

De senere år har servicegiganten ISS, høreapparatkoncernen Demant, Bauhaus-kæden og ikke mindst A.P. Møller–Mærsk alle rapporteret om cyberangreb.

Alene for de nævnte selskaber er den samlede regning for udgifter til håndtering af angrebet, tabt omsætning og genopbygning af it-infrastrukturer løbet op i mere end 2,7 mia. kr., hvilket vidner om, at cyberangreb kan gemme på store regninger.

It-angrebet på Vestas har da også påkaldt sig opmærksomhed i udlandet. Den amerikanske storbank Citi udsendte mandag morgen en flash-melding bl.a. med fokus på, at det for nuværende er umuligt at sige noget om, hvad angrebet kommer til at koste Vestas og dermed i sidste ende de mere end 140.000 aktieejere.

Morten Rosted Vang, fagleder i DI Digital, slår fast, at der altid følger en regning i hælene på et cyberangreb.

»Men jo mere en virksomhed har gjort på forkant for at sikre sig mod virkningerne af et angreb, desto mindre er regningen,« siger han.

I 2020 hentede Vestas 48 pct. af driftsindtjeningen i 4. kvartal, mens det tilsvarende tal for 2019 var 40 pct.

Vestas-aktien lukkede mandag med et kurstab på 2,5 pct. svarende til et dyk i vindmøllekæmpens markedsværdi på 5,8 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.