Nyhed: En spillevende pandemi øger arbejdspresset i mange virksomheder. Nyhed: Venner tjener milllioner på strikketøj. Nyhed: Direktør fyrer 900 ansatte over fælles Zoom-møde.

Coop og Danske Shoppingcentre tager mundbind-restriktion med ro: Det kunne være meget værre

Fra på mandag skal handlende igen bære mundbind i danske butikker. Coop er allerede igang med at distribuere 10 mio. mundbind og har flere på vej.

Regeringen ønsker at genindføre kravet om mundbind i danske butikker og offentlig transport. Kravet ventes at træde i kraft på mandag.
 Foto: Joachim Ladefoged

Danskerne kommer til at købe resten af årets julegaver iført mundbind. Regeringen vil fra på mandag genindføre kravet om mundbind i både detailhandlen og den offentlige transport.

»Vi har 10 mio. mundbind på lager og er allerede i fuld gang med at fordele dem til butikkerne. Der er nok til alle, så der er ingen grund til panik,« siger kommunikations- og analysechef Lars Aarup, Coop Danmark.

Regeringens skærpede krav til blandt andet brugen af mundbind og coronapas skal i morgen godkendes af Folketingets Epidemiudvalg, hvorefter kravene kan indføres.

Nye coronarestriktioner til debat

Politikerne i Folketinget skal nu diskutere nye coronarestriktioner, der baserer sig på anbefalinger fra Epidemikommissionen. Disse restriktioner er til debat:

Mundbind/visir på flere lokationer:

 • Kollektiv transport - bus, tog, letbane, færge, indenrigsfly og taxa.
 • Detailhandel og engroshandlen - dagligvarebutikker, indkøbscentre, stormagasiner, arkader og take-away steder.
 • Sundhedssektoren - besøgende patienter og medarbejdere på sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud.
 • Ældreområdet og sociale tilbud - besøgende og ansatte.

Coronapas på flere lokationer:

 • Statslige arbejdspladser.
 • Videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser samt sprogcentre.
 • Liberale serviceerhverv - tatovører, massageklinikker, frisører, solarier.
 • Besøgende i ældreplejen og sociale tilbud.
 • På lokationer, hvor der er over 100 indendørs og 1000 udenfor.

Kortere varighed af negativ test i coronapas:

 • 48 timer for antigentest (lyntest).
 • 72 timer for PCR-test.

Kilde: TV2, Ritzau.

»Det kunne være meget værre. Kunderne er for længst vænnet til at bære mundbind, og allerede i aften vil vi formentlig se, at nogle af de handlende frivilligt begynder at bære mundbind. Når det er sagt, er det da træls for de butiksansatte at skulle bære mundbind, mens de slæber og løfter og sætter varer på plads. Men vi gør det selvfølgelig,« siger Lars Aarup.

Han vurderer, at kravet om mundbind næppe vil påvirke handelsmønstrene.

»Under den første smittebølge så vi, at kunderne handlede sjældnere, men til gengæld fyldte flere varer i kurven, når de var i butikkerne. Det kan gentage sig, men der er vi nok ikke helt endnu,« siger Lars Aarup.

Kunderne har vænnet sig til mundbind, og jeg håber og tror, at vi kan få en normal julehandel

Jesper Faurholt adm. direktør hos Danske Shoppingcentre

Hos Danske Shoppingcentre, som administrerer 18 af landets store indkøbscentre, oplyser adm. direktør Jesper Faurholt, at man har et beredskab på plads, som hurtigt kan håndtere genindførslen af kravet om mundbind.

»De praktiske problemer er hurtigt håndteret. Da kravet om mundbind første gang blev indført kunne vi se, at det havde en negativ effekt på kundestrømmen. Jeg tror dog, at Danmark er et andet sted nu. Kunderne har vænnet sig til mundbind, og jeg håber og tror, at vi kan få en normal julehandel,« siger Jesper Faurholt.

Læs også