Erhverv

Kriminelle udnytter julen til at narre danskere

Julen er højtid for cyberkriminalitet og antallet af ofre for onlinesvindel stiger år efter år. Her er, hvad du skal være opmærksom på, når du handler julegaver på nettet.

Igen i år stiger antallet af falske webshops. Arkivfoto: Wilfredo Lee/Ritzau Scanpix

Cyberkriminalitet er ikke noget nyt fænomen, men ikke desto mindre falder flere intetanende danskere i fælden år efter år - især i juletiden.

I troen om, at man køber den perfekte julegave helt uden at skulle lette sig fra stuens bløde sofa, kan man ende med at udlevere både penge, kortoplysninger og personlig information til svindlere.

I år er antallet af falske webshops mere end fordoblet sammenlignet med sidste år, og derfor kommer it-sikkerhedsfirmaet Check Point Software Technologies nu med en advarsel til forbrugerne.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

»Hvert år op til jul kan vi se en stigning i falske hjemmesider, der går direkte efter tilbudsjægerne. I år er antallet eksploderet og steget med hele 178 procent i forhold til 2021. Det til trods for, at der er færre restriktioner i år og dermed flere fysiske handelsmuligheder. De cyberkriminelle ved nemlig, at der nu er langt flere forbrugere, der handler på nettet, hvorfor de forsøger at lokke intetanende forbrugere ind på falske hjemmesider for at svindle dem,« siger Niels Zimmer Poulsen, chef for sikkerhedsingeniørarbejdet hos Check Point Software Technologies.

Han har samlet fire råd, som han opfordrer alle, der har tænkt sig at købe julegaver på nettet, til at følge.

 1. Brug din sunde fornuft
  Hvis noget lyder for godt til at være sandt - f.eks. et tilbud - så er det det som regel også.
 2. Vær opmærksom
  Hold øje med småting som stavefejl eller mærkelige mailadresser.
 3. Køb fra pålidelige webshops
  Søg efter produkter på Google i stedet for at klikke på tilbudslinks i mails og på sociale medier.
 4. Klik ikke på links, der omhandler password
  I hvert fald ikke, hvis ikke du selv har bedt om f.eks. gendannelse af dit kodeord.

Ifølge Check Point Software Technologies er det ugentlige antal af falske webshops nu steget til 5.300. Det er det højeste antal siden oktober.

Læs også