Erhverv

Norge kritiserer Qatar – men Oliefonden har syvdoblet sine investeringer i landet på blot ét år

Norge er én af de største kritikere af den kommende VM-vært i fodbold, Qatar. Men samtidig med den offentlige kritik fra landshold og politikere syvdoblede den statsejede oliefond sine investeringer i fjor.

Forberedelserne til VM i fodbold om præcis et år er stadig i fuld gang. Nu kritiseres den statsejede norske oliefond for at have syvdoblet sine investeringer i landet, der er berygtet for sine brud på arbejdsrettigheder og basale menneskerettigheder. Foto: Giuseppe Cacace/AFP. Forberedelserne til VM i fodbold om præcis et år er stadig i fuld gang. Nu kritiseres den statsejede norske oliefond for at have syvdoblet sine investeringer i landet, der er berygtet for sine brud på arbejdsrettigheder og basale menneskerettigheder. Foto: Lars Poulsen Nepalesiske migrantarbejdere på et værelse til 18 personer i en lejr udenfor Doha. Migrantarbejdere på Ras Abu Aboud Stadium.

Norges Bank Investment Management, bedre kendt som Oliefonden, krydser hele tiden milepæle for dens rækkevidde såvel som værdi.

I skrivende stund står den statsejede oliefond i den højeste kurs nogensinde med en værdi på 12.300 mia. norske kr. – knap 9.000 mia. danske kr.

Alligevel er det i øjeblikket Oliefondens aktiviteter, der tager fokus. Norge er én af de største kritikere af næste års VM i ørkenstaten Qatar, der konstant er under beskydning for horrible menneskerettigheder og slavelignende forhold for stadionbyggere, der samtidig dør på stribe. Særligt politikere og vigtige profiler fra fodboldlandsholdet har ved flere lejligheder offentligt kritiseret styret i Qatar og opfordret til at boykotte slutrunden.

Men samtidig har den statsejede Oliefonden syvdoblet sine investeringer på blot ét år. I 2019 havde Oliefonden værdier for 532 mio. danske kr., men Oliefonden foretog flere store investeringer i landet i løbet af 2020, der betød, at Oliefonden ved årsskiftet havde investeringer for 3,62 mia. kr.

Vi har gjort os til talspersoner for en forhåndsscreening af selskaber, man skal investerer i – specielt i lande, hvor det er etisk problematisk, at vi er i.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til E24

Det skriver det norske erhvervsmedie E24.

Én af de qatarske selskaber, som Oliefonden har købt sig ind i, er Gulf Warehousing Company (GWC), som er samarbejdspartner med VM i fodbold i Qatar. GWC er hovedansvarlige for logistikken under fodboldmesterskabet, ligesom selskabet også forsøger at hverve gæstearbejdere til stadionbygningen, ifølge den nepalesiske jobportal baideshikjob.com.

Oliefonden gik ind i det qatarske logistikselskab med 105 mio. kr. i løbet af 2020 og ejer ifølge mediet 2,07 pct. af firmaet.

Offentligt tilgængelig information tilsiger dog ikke, at netop GWC har haft problemer med arbejdsvilkårene eller på andre måder har arbejdet i strid med arbejderrettigheder. Alligevel møder de store investeringer kritik fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty, der dog tilføjer, at organisationen ikke har den tilgang, at udelukkelse fra Oliefonden skal ramme hele lande.

»Men vi har gjort os til talspersoner for en forhåndsscreening af selskaber, man skal investerer i – specielt i lande, hvor det er etisk problematisk, at vi er i,« siger John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til E24 og tilføjer, at der er problemer med »efterkontrol,« som er vanskelig i lande som Saudi-Arabien og Qatar, hvor frie medier og menneskerettighedsorganisationer har svært ved at agere frit.

Oliefonden skriver i en mail til E24, at den ikke ønsker at kommentere enkeltselskaber, men at den altid på forhånd har godkendt markeder og lavet grundige analyser af store selskaber, før Oliefonden investerer.

Oliefondens ejerskaber i Qatar ved nytår 2020

Selskab Sektor Markedsværdi (i DKK) Ejerskab (pct.)
Al Meera Consumer Goods Co QSC Forbrugsvarer 81,5 mio. 1,16
Commercial Bank PsQC/The Finans 432 mio. 1,43
Doha Bank QPSC Finans 116,7 mio. 0,93
Gulf Warehousing Co Industri 105,3 mio. 2,07
Industries Qatar QSC Industri 182,7 mio. 0,16
Masraf Al Rayan QSC Finans 231,2 mio. 0,40
Ooredoo QPSC Telebranchen 85,5 mio. 0,21
Qatar Electricity & Water Co QSC Elindustri 334,3 mio. 1,00
Qatar Fuel QSC Forbrugsvarer 132,9 mio. 0,42
Qatar Gas Transport Co Ltd Industri 599,9 mio. 2,00
Qatar National Bank QPSC Finans 1,25 mia. 0,45
Qatar Navigation QSC Industri 51,1 mio. 0,37

Kilde: E24.no

Kritikken af Oliefonden kommer i kølvandet af, at to norske journalister fra public service-mediet NRK i tidligere på ugen blev pågrebet og sendt i arresten i 32 timer, efter at de havde forsøgt at dække forholdene og forberedelserne i landet. De fik samtidig konfiskeret både telefoner, kamera og computere, som de ikke fik med retur til Norge.

Qatar fik tildelt fodbold-VM tilbage i 2010, men allerede året efter blev landet første gang beskyldt for at have bestukket sig til tildelingen. Flere medlemmer fra Fifas eksekutivkomité, som beslutter tildelingen af VM, er i årene efter også blevet dømt eller afsløret i at have modtaget store pengesummer i forbindelse med tildelingen.

Tilbage i februar kunne engelske The Guardian afsløre, at mindst 6.500 gæstearbejdere har mistet livet i Qatar siden tildelingen, hvoraf en stor andel af gæstearbejderne i deres bedste alders død i de officielle statistikker blot bliver noteret som værende af »naturlige årsager«. Samtidig lyder anklagerne, at gæstearbejdere må gå flere måneder uden løn og får frataget deres pas ved ankomst, så de ikke har mulighed for at forlade jobbet eller landet.

Flere menneskerettighedsorganisationer, deriblandt Amnesty International, har længe beskyldt Qatars regering for at bryde grundlæggende rettigheder, deriblandt kvinders rettigheder og ved at forbyde homoseksualitet.

Norge er ikke selv kvalificeret til VM i Qatar, efter at landet røg ud af kvalifikationen på bekostning af Holland og Tyrkiet. Det er Danmark, som også offentligt er stor kritiker af placeringen af VM i Qatar.

Senest har Dansk Boldspil-Union (DBU) indgået aftaler med to af landsholdets trøjesponsorer, Danske Spil og Arbejdernes Landsbank, om, at de viger pladsen på spillernes træningstrøjer under VM i 2022 til fordel for budskaber, som skal bakke op om kampen for bedre menneskerettigheder i Qatar.

Læs også
Top job