Erhverv

Blue Water Shipping-ansat brugte militærkontrakt til at begå svindel for millioner af kroner i USA

En 37-årig dansker har i flere år svindlet med en international forsvarskontrakt, mens han var ansat i det danske selskab Blue Water Shipping. Han har tilstået og risikerer en lang straf i USA.

Den danske logistikkoncern Blue Water Shipping har hovedkvarter i Esbjerg, men har kontorer mange steder i verden. Bedrageriet er foregået på selskabets kontor i New Jersey i USA. Foto: Blue Water Shipping.

En ansat hos det danske logistikselskab Blue Water Shipping har i flere år svindlet med en lukrativ transportaftale, som Esbjerg-virksomheden havde indgået med militæret i Egypten og USA.

Ved hjælp af falske fakturaer lykkedes det for den 37-årige dansker at franarre den egyptiske regering lidt over 3,6 mio. kr. Pengene blev betalt til et fiktivt firma i USA, som medarbejderen i al hemmelighed stod bag.

Det siger sig selv, at det er en sag, vi helst ville have været foruden.

Jan Hjortlund Hansen, kommunikationschef, Blue Water Shipping

Han har tilstået for to uger siden og risikerer nu at få en langvarig fængselsdom.

»Vi opdagede selv uregelmæssighederne og tog kontakt til myndighederne. Det siger sig selv, at det er en sag, vi helst ville have været foruden,« siger Jan Hjortlund Hansen, kommunikationschef i Blue Water Shipping, som har mere end 60 kontorer globalt.

Bedrageriet foregik på den danske virksomheds kontor i staten New Jersey i USA og løb frem til sensommeren 2019, hvor Blue Water opdagede, at der var noget galt.

Siden da har bl.a. det amerikanske forbundspoliti, FBI, efterforsket svindlen, der bliver betragtet som tilstrækkeligt opsigtsvækkende til, at det amerikanske justitsministerium løbende har udsendt pressemeddelelser om sagen.

Den 16. november indgik den nu fyrede medarbejder så en aftale med anklagemyndigheden, hvor han erkender sin skyld. Det er nu op til en dommer at bestemme hans videre skæbne.

Strafferammen er op til 20 års fængsel og en bøde, der højst er dobbelt så stor, som bedrageriets omfang – i dette tilfælde ca. 7,2 mio. kr. Han skal desuden betale de ca. 3,6 mio. kr. tilbage til de forurettede. Strafudmålingen sker i marts 2022.

Dermed risikerer danskeren en langt hårdere straf, end hvis bedrageriet var foregået herhjemme, påpeger en ekspert i strafferet, der mener, at sagen især er bemærkelsesværdig, fordi den involverer flere stater.

»Strafferammen er meget amerikansk. Efter dansk ret ville den være fængsel indtil otte år, og den forskyldte straf ville nok maksimalt være halvdelen deraf,« vurderer Jørn Vestergaard, professor på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

Strafferammen er meget amerikansk.

Jørn Vestergaard, juraprofessor, KU

Finans har kontaktet den danske statsborgers beskikkede advokat i USA, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen. Udenrigsministeriet oplyser, at man er opmærksom på sagen, men at ministeriet har tavshedspligt i personsager.

Anklagemyndigheden i New Jersey ønsker heller ikke udtale sig. Men i retsdokumenter beskriver den i detaljer, hvordan danskeren udnyttede sin position som ansvarlig for en stor militærkontrakt til at begå bedrageriet.

I flere år stod Blue Water Shipping for transporten i en aftale om køb og reparation af militærudstyr fra USA til Egypten. Den blev styret fra kontoret i New Jersey på USA’s østkyst, hvor den danske medarbejder var ansat.

Han havde ansvaret for at godkende fakturaer fra underleverandører og sende den samlede regning videre til det egyptiske forsvar. Herefter blev pengene udbetalt af det amerikanske forsvarsministerium, som arbejdede tæt sammen med egypterne.

Blue Water Shipping
  • Blue Water Shipping er et dansk logistikselskab med hovedkvarter i Esbjerg
  • Koncernen blev bl.a. stiftet af den nuværende formand Kurt Skov
  • Virksomheden er ejet af en erhvervsdrivende fond
  • I 2020 lød omsætningen på ca. 5,7 mia. kr., mens bundlinjen viste et plus på lidt over 190 mio. kr., hvilket er det bedste resultat nogensinde
  • Blue Water Shipping har over 60 kontorer globalt

Fra 2017 til 2019 fabrikerede danskeren en stribe fakturaer fra en fiktiv underleverandør ved navn Summit Transportation. Han påstod, at selskabet havde udført arbejde for Blue Water Shipping, men i virkeligheden var det en tom skal, som han selv stod bag.

Når pengene tikkede ind på det fiktive firmas konto, overførte han løbende en del af beløbet til sig selv. I alt drejer omfanget sig om 84 falske fakturaer til en værdi af ca. 559.000 dollars – svarende til lidt over 3,6 mio. kr.

Det var Blue Water Shippings regnskabsafdeling, som opdagede bedrageriet, og det danske selskab har samarbejdet med myndighederne under hele forløbet, fortæller kommunikationschef Jan Hjortlund Hansen.

»Det kan være svært at gardere sig mod ond tro, men sagen viser, at vores interne kontrol virker,« vurderer han.

Ifølge Blue Water Shipping har bedrageriet ikke haft nogen betydning for forsvarskontrakten, som i dag er udløbet.

Læs også
Top job