Serier

Hun mødte ind til en ottetimers vagt. Efter 16 timer var den slut

En eftermiddag med 16 akut syge børn til 14 hospitalssenge. En nogenlunde rolig morgen. En sygeplejerske, der går grædende hjem. En filur-is, der kan udøve mirakler. Og en tissepause, som lader vente på sig. Vi har fulgt sygeplejerske Stine Paaske gennem en helt almindelig, ualmindelig arbejdsdag – midt i debatten om sygeplejerskernes løn, ulovlige strejker, coronapres, trusler om opsigelser, aflyste operationer og et sundhedsvæsen, der er under gevaldigt pres.

Corona rammer verden
Etårige Nimco er indlagt med høj feber og mistanke om lungebetændelse. Inden hun skal overføres til børneafdelingen, skal hun have taget røntgenbilleder og blodprøver. Nimcos far måtte forlade hospitalet for at få familiens andre børn i daginstitution. Moderen taler ikke så godt dansk, så hun har via telefonen kontakt med manden, der kan oversætte og fortælle hende, hvad sygeplejerske Stine Paaske (tv.) siger, der skal ske. Foto: Casper Dalhoff Etårige Ella Elise er sløj og har tilsyneladende smerter. Mens forældrene Thomas og Pernille Kalhøj Clemensen beroliger datteren, hjælper sygeplejerske Stine Paaske (med mundbindet) en bioanalytiker med at få taget blodprøver  for at klarlægge, hvad der kan være i vejen med den lille pige, som er født med dobbelte nyreanlæg i begge sider. Foto: Casper Dalhoff Sidst på eftermiddagen dukker dagens yngste patient op hos sygeplejerske Stina Paaske og hendes kolleger på Akut Barn. Det er fem uger gamle Derin Kilic, som ikke har fået meget at spise det seneste døgn men har haft en omgang virusopkast. Foto: Casper Dalhoff Alle sengepladserne er i brug hen på eftermiddagen, og bl.a. Mira Kragh på 14 måneder og hendes mor, Søs Kragh, må vente ude på gangen, inden der bliver en stue klar til dem. Foto: Casper Dalhoff Nimco Aden skal overflyttes til en anden børneafdeling til videre behandling. Hendes mor, Fatima Aden, følger hende på vej. Foto: Casper Dalhoff Aya Emiliea Jørgensen på fire år er dehydreret og har efter et sygdomsforløb svært ved at få mad og drikke i sig. Hendes mor, Kristina Pedersen, er bekymret over situationen, og Aya blev via sin læge sendt videre til undersøgelse på børneakutmodtagelsen. Foto: Casper Dalhoff Reportage fra Akut Børn - Akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby (AUH)På fotos ses: På foto ses Mira Kragh på 14 måneder og hendes mor Søs Kragh. Mira  er blevet indlagt på grund af længerevarende diarre og opkast. Foto: Casper Dalhoff Reportage fra Akut Børn - Akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby (AUH)På fotos ses: Efter en stille start på dagen, hvor der er flere tomme stuer tager travlheden til og op ad dagen er belægning på mere end 100 % og det skal koordineres, hvem der gør hvad for at få så mange børn godt igennem afdelingen som muligt. Foto: Casper Dalhoff Der er konstant udfordringer med at få vagtplanen til at gå op, og koordineringsopgaven er stor. Gitte Henningsen (forrest) prøver sammen med Stine Paaske og Anne-Cecilia Kjær at lukke hullerne, efter at en kollega er blevet sygemeldt. Foto: Casper Dalhoff Etårige Nimco er indlagt med høj feber og mistanke om lungebetændelse. Inden hun skal overføres til børneafdelingen, skal hun have taget røntgenbilleder og blodprøver. Sammen med sygeplejerske Stine Paaske holder moren, Fatima Aden, Nimco. Foto: Casper Dalhoff

Døren står på klem ind til stue 124, hvor en lille væglampe kæmper en ulige kamp mod de nedrullede gardiner og en kulsort morgenhimmel udenfor. For enden af en tynd næse-iltslange, midt i den alt for store, hvidredte hospitalsseng, ligger Nimco udstrakt på ryggen, kun iført ble, og gisper let, mens hendes lille brystkasse bevæger sig heftigt op og ned.

Der er boble- og rallelyde på åndedrættet, indimellem forsøger hendes lunger sig med et prøvende host, og andre gange slipper en dæmpet gråd ud af hende. Der er ikke meget lyd på, for den lille etårige pige er tilsyneladende for udmattet til for alvor at græde og protestere over de slanger og ledninger, hun er viklet ind i. Formentlig er der en slem lungebetændelse på spil, lyder vurderingen fra den 47-årige sygeplejerske Stine Paaske. Hun er netop for anden gang denne morgen blevet tilkaldt af en bippende alarm til Nimco på stue 124, fordi overvågningsapparaterne har registreret dyk i den lille piges iltmætning og puls. ..

Læs også
Top job