Erhverv

Lodtrækning afgjort: Thor Wind Farm skal bygge Danmarks største vindpark

Den 1. december klokken 11.00 blev det afgjort ved lodtrækning i Energistyrelsen, at det er selskabet Thor Wind Farm I/S, som får lov at bygge Thor Havvindmøllepark.

Ørsted, der i forvejen har bygget fem havvindmølleparker, tabte lodtrækningen til selskabet RWE. Foto: Ørsted

Efter en historisk lav budrunde med mange byder er det netop blevet afgjort, hvilken virksomhed, der får lov at stå for, hvad der skal blive Danmarks hidtil største vindpark Thor Havvindmøllepark.

D. 1. december klokken 11.00 blev der i Energistyrelsen trukket lod om de mange virksomheder, der gerne ville bygge den nye vindpark, og den heldige vinder blev Thor Wind Farm I/S - et projektselskab under RWE.

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Årsagen til, at der skulle trækkes lod om, hvem der skal bygge Thor Havvindmøllepark er, at flere havde budt på parken til minimumsprisen på kun 0,01 øre/kWh. Og det står i udbudsbetingelserne, at der derfor skal trækkes lod.

»Buddene på Thor Havvindmøllepark får fremtiden til at tegne lys og grøn, for havvind er beviset på, at den vedvarende energi bliver stadigt billigere, og det danske klimamål om at reducere CO2-udledningerne med 70 procent inden 2030 er indenfor rækkevidde - både til tiden og til prisen. Det er medvind til den grønne omstilling,« lyder det fra Kristine van het Erve Grunnet, branchechef hos Dansk Energi, i en skriftlig kommentar.

Blandt de mange bejlere var bl.a. det danske energiselskab Ørsted og det svenske energiselskab Vattenfall, som ligeledes bød ind med den laveste pris tilladt.

»Med udbuddet af Thor Havmøllepark skriver vi endnu en milepæl ind i dansk havvindhistorie. For første gang nogensinde skal der betales penge til staten for tilladelse til at etablere havvind,« siger Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen, i meddelelsen.

Thor Wind Farm I/S forventes nemlig i løbet af en kort årrække at have betalt staten 2,8 mio. kr. i trit med de forventede elpriser i årene efter vindparken begynder at producere strøm.

Thor Havvindmøllepark, der forventes at kunne producere strøm fra 2026, bliver den første af tre parker, der i 2018 blev besluttet skulle opføres som en del af Energiaftalen.

Læs også
Top job