Erhverv

A.P. Møller Holding i stort opkøb: Overtager sundhedsmastodont med 13.000 ansatte

A.P. Møller Holding køber Unilabs, der beskrives som Europas førende virksomhed inden for medicinsk diagnostik.

Robert Uggla har været på opkøb med A.P. Møller Holding.

A.P. Møller Holding har kastet sig over et helt nyt forretningsområde.

Kort tid efter at Mærsk-familiens holdingselskab vinkede farvel til olieforretningen med fusionen af Maersk Drilling med amerikanske Noble, har A.P. Møller Holding nu underskrevet en aftale om at købe Unilabs, der opererer inden for medicins diagnostik og bl.a. står bag covid-19-tests. Det oplyser A.P. Møller Holding i en pressemeddelelse.

»Unilabs passer godt ind i A.P. Møller Gruppens formål om Nyttig Virksomhed og evne til at drive lokale operationer, der kræver en høj grad af automatisering og lokal logistik-forståelse på tværs af mange forskellige geografier. Vi er dybt imponerede over Unilabs ekspertise inden for test, patologi og radiologi. Vi tror på mulighederne for at udvide virksomhedens aktiviteter til nye markeder og tilbyde vigtige diagnostiske løsninger til lande, der har begrænset adgang til vigtig sundhedspleje, for eksempel teleradiologiske tjenester,« udtaler Robert Mærsk Uggla, der er adm. direktør i A.P. Møller Holding, i pressemeddelelsen.

Unilabs har 12.600 medarbejdere, 200 laboratorier og 180 billeddiagnostiske fordelt ud over 15 lande, og selskabet bliver af A.P. Møller Holding beskrevet som Europas førende virksomhed inden for medicinsk diagnostik. A.P. Møller Holding har indgået en aftale om at købe Unilabs med fonde, der forvaltes af kapitalfonden Apax.

»I det seneste år har vi opbygget en ”care big-kultur” i Unilabs, hvor medarbejderne føler stor stolthed og glæde ved at gøre en forskel. Det er den hemmelige opskrift bag de stærke finansielle resultater, der har ført os til tops på markedet for medicinsk diagnostik. Vi er glade for at blive en del af A.P. Møller Gruppen, som har et fantastisk globalt omdømme, en stærk kultur og langsigtede perspektiver, der kommer helt naturligt af at være en familieledet virksomhed. Vi har fundet det perfekte match til vores virksomhed,« udtaler Michiel Boehmer, der er adm. direktør i Unilabs, i pressemeddelelsen.

Unilabs har i en periode på 12 måneder, der strækker sig fra september 2020 til september i år omsat for 2 mia. euro, og i samme periode havde selskabet et driftsresultat på 600 mio. euro. Prisskiltet har parterne indgået en aftale om ikke at melde offentligt ud. Ifølge en Bloomberg-artikel fra november var flere interesserede i Unilabs, og ifølge mediet kunne en handel værdiansætte Unilabs til 5 mia. dollars svarende til næsten 33 mia. kr.

Med købet har A.P. Møller Holding taget endnu et skridt i sin transformation, hvor Mærsk-familien har lagt fokus på den bæredygtige omstilling. Derfor er det den sidste rest af olieforretningen i A.P. Møller Holding nu Maersk Tankers.

»A.P. Møller Holding indledte for et par år siden en fornyelse af A.P. Møller Gruppen med nye aktiviteter, der understøtter det næste årtis langsigtede makrotrends kombineret med vores formål om at opbygge Nyttig Virksomhed. Over de seneste årtier er vores sundhedssystemer i stigende grad blevet ressourcemæssigt udfordret. Tidlig, korrekt og effektiv diagnostik redder ikke kun liv og reducerer menneskelige lidelser, men muliggør også mere målrettede behandlinger. Diagnostik er derfor afgørende for den vigtige overgang fra et volumenbaseret til et værdibaseret sundhedssystem, hvor trækket på medicinske ressourcer reduceres, og der opnås bedre patientresultater,« udtaler Robert Mærsk Uggla.

A.P. Møller Holding oplyser, at handlen skal godkendes af konkurrencemyndighederne.

Læs også
Top job