Erhverv

Finanstilsynet vil ikke føre kontrol med investeringsgrupper på sociale medier

Flere og flere interesserer sig for investering, og mange søger råd på sociale medier. Finanstilsynet har ikke i sinde at føre tilsyn med grupperne, der som reglerne er nu ikke behøver en tilladelse fra myndigheden.

Finanstilsynet kommer ikke til at føre kontrol med investeringsgrupper på eksempelvis Facebook. 
Foto: Lars Krabbe.

De sociale medier er blevet et arnested for investeringsråd af amatører for amatører.

Grupper og fora med diskussioner, anbefalinger og råd om investering dukker op i en lind strøm, men da de fleste i grupperne netop er overvejende amatørinvestorer, så er det ikke altid sikkert, at de gode råd er lige gode, mener flere eksperter.

Grupperne på de sociale medier er ikke underlagt nogen form for tilsyn eller kontrol, og det kommer de heller ikke umiddelbart til, lyder det fra Finanstilsynet i en artikel i Politiken.

Facebookgrupper og fora på mediet Reddit behøver ikke en tilladelse fra Finanstilsynet, så længe de ikke laver decideret investeringsrådgivning, omend at det er et politisk spørgsmål om området skal reguleres, siger Rikke-Louise Ørum Petersen, der er vicedirektør i Finanstilsynet med ansvar for forbrugerbeskyttelse, i en skriftlig kommentar til Politiken:

»Men det vil være meget vanskeligt at overvåge og føre tilsyn med alle, der gratis giver inspiration og deler deres investeringstanker og privatøkonomiske tips på nettet«.

Aktiemarkedet har i den seneste tid været turbulent, og store markedskorrektioner kan ramme de nye investorer hårdt, lød det fra flere eksperter, Finans talte med i november.

Det er især de negative renter, der har fået danskerne til at flytte midler i retning mod investeringsplatformene. Alligevel skal man være påpasselig med, hvem man tager de gode råd fra.

»Folk skal være på vagt over for, at nogle meningsdannere også har en økonomisk interesse, som ikke altid kan være lige let at gennemskue,« sagde Mikael Bak, adm. direktør i Dansk Aktionærforening til Finans i januar.

Læs også
Top job