Erhverv

Iværksættere bliver milliarder af kroner værd: Danmark har næsten fordoblet antallet af ’enhjørninger’ på et år

Antallet af danske ’enhjørninger’ – start-ups der bliver over én milliard dollars værd – er eksploderet i løbet af 2021. Og tendensen gælder også resten af Norden.  

Det buldrer og brager på markedet for venture-kapital – og det kan aflæses i antallet af unge start-ups, der passerer den magiske milepæl og kan kalde sig enhjørninger. Altså rammer en værdi på én milliard dollars.

I løbet af 2021 har Danmark således næsten fordoblet antallet af medlemmer i den eksklusive klub. Der er kommet fire nye danske enhjørninger, oven i de fem, der fandtes i forvejen. Og 2021 er ikke slut endnu. Blandt selskaberne, der fik det helt særlige ’unicorn’-stempel, var Lunar og Pleo, som begge i løbet af 2021 har rejst milliardbeløb hos investorerne.

Den voldsomme stigning er ikke kun et dansk fænomen, viser rapporten State of European Tech 2021, som venturekapitalfonden Atomico står bag.

Således har også Norge og Finland præsteret en fordobling i år, mens Sverige ’nøjes’ med en stigning på 50 pct. – men fra et niveau som Nordens absolutte topscorer.

Målt på Europa-niveau steg det samlede antal enhjørninger fra 223 til 321, en stigning på 44 pct. Det er en markant udvikling på et år, i forhold til den mere lineære udvikling fra 2014 til 2020.

Læs også
Top job