Serier

Pressemøde i Statsministeriet om oplukning af samfundet kl. 18:30 - følg det her på Finans og læs allerede nu nedenfor om planerne.

Elkrisen spidser til i vinterkulden – 16 kr. for at sætte juleanden i ovnen

Mandag eftermiddag slog energikrisen for alvor ned blandt sjællandske elkunder, der blev ramt af en rekordhøj elpris.

Storm i energipriserne
Elproducenter har i ly af energikrisen kronede dage. Mandag betalte sjællandske elkunder mere end syv gange prisen på samme tid sidste år. Foto: Tine Hvolby.

De skyhøje elpriser har bidt sig fast i en grad, så sjællandske elkunder mandag kæmpede med en historisk høj elpris på 4,66 kr. for en kilowatt-time (kWh). Med afgifter, diverse tillæg og moms betød det en kWh-pris på mere end 7 kr.

1. Elprisen. Efter et 2020 med meget lave markedspriser på el er situationen en ganske anden i dag. Siden forsommeren har stigende gaspriser, en høj pris på CO2-kvoter, for lidt vand i de nordiske vandmagasiner og langt fra optimale forhold for elproduktion fra europæiske vindmøller og solcelleanlæg betydet stigende elpriser. I maj lå kWh-markedsprisen herhjemme på 0,41 kr. I august var den steget til 0,62 kr. for at brage gennem loftet med en kWh-pris i november på historisk høje 1,03 kr...

Læs også
Top job