Erhverv

Firmahandler løfter advokatbranchen til rekordvækst

Advokatbranchen har retning mod en voldsom vækst. Virksomhedshandlerne beriger de store advokathuse, mens hushandler, testamenter og en masse bisidderopgaver fylder hos de mindre advokatkontorer.

Artiklens øverste billede
Mærsks salg af kølecontainerforretningen var en af de kæmpestore firmahandler, der fik millionhonorarerne til at trille ned i advokaternes lommer i 2021. Foto: Stine Rasmussen

De store advokatfirmaer vil ikke oplyse, hvor meget de tjener, men målt på omsætningen bliver 2021 et overmåde tilfredsstillende år.

Ifølge den seneste kvartalsstatistik fra brancheorganisationen Danske Advokater blæser advokatstanden gennem coronapandemien med rekordvækst og rekordomsætning.

Prognosen lyder på en samlet indtjening i hele 2021 på 15,9 mia. kr., hvilket er 8,4 pct. mere end i 2020. Det er den højeste vækstrate i 10 år og den største vækst i kroner og ører nogensinde.

»Billedet hos os er det samme, som udviklingen i branchen: Det har været et fantastisk travlt år for os, og vi forventer en pæn tocifret vækst for hele året. Det er en højere vækst end markedet, og det betyder, at vi har taget markedsandele,« siger Martin André Dittmer, managing partner i et af de største advokathuse, Gorrissen Federspiel.

Samme melding kommer fra en anden af de allerstørste, Kromann Reumert.

»Ja, det ligner vores udvikling. M&A (virksomhedstransaktioner, red.) trækker meget af det, men det er derudover bredt fordelt på vores forretningsområder,« siger Anders Stubbe Arndal, managing partner i Kromann Reumert.

Den markante vækst i 2021 kommer efter et år med en lille nedgang i omsætningen, ikke mindst fordi erhvervslivet bremsede fuldstændigt op, da coronaen ramte Danmark i foråret 2020.

Men så kom der gang i virksomhederne igen, og det holdt ved gennem hele 2021. For det første er der indtil videre i år gennemført rekordmange firmatransaktioner i Danmark. For det andet damper de andre kedler også i de store advokathuse.

»Også de advokater, der tager sig af tvister, har haft vanvittigt travlt. Men væksten er rimeligt bredt fordelt ud over alle områder. Rekonstruktion og insolvens har ikke haft så travlt, som man måske umiddelbart kunne have forventet, men ressourcerne er brugt i forbindelse med refinansieringer og anden såkaldt distressed M&A,« siger Martin André Dittmer fra Gorrissen. Han sigter til de transaktioner, der involverer kuldsejlede virksomheder.

Men også små virksomheder og privatkunder har haft penge og tid til at bruge dem, så selvom de store advokatfirmaer står for den største vækst, er også de mindre advokatkontorer tilfredse.

»Jeg kan se, at flere af vores medlemmer ansætter jurister, og jeg hører, at de oplever stor tilgang af sager og har rigeligt at lave,« siger Helle Haxgart, bestyrelsesformand i advokatkæden Ret & Råd, der består af omkring 20 advokatkontorer rundt om i landet.

»Der har været virkelig meget gang i hushandlerne, og der har været travlt med mindre erhvervssager og etablering af virksomhed. Og så har folk generelt haft tid og penge, og derfor får de ordnet ting som ægtepagter, testamenter, fremtidsfuldmagter og andre ting, der skal på plads,« siger Helle Haxgart.

Hun peger også på, at en del mindre advokatkontorer har fået fast arbejde ved en af de store undersøgelseskommissioner.

Både Minkkommissionen, Tibetkommissionen og Instrukskommissionen undersøgte ikke mindst embedsmændenes rolle i de komplekse sager, og hver embedsmand har haft en advokat siddende som bisidder. Det har givet arbejde til hundredvis af advokater.

»Det arbejde fylder da i indtægterne hos en del af de mindre advokater. Og hvis man har været bisidder, er der en tendens til, at dem, der skal involveres i den næste kommission, vælger en advokat med erfaring i den slags,« siger Helle Haxgart.

Bisidder-opgaverne fylder ikke nok i de store advokathuse til, at det har gjort en forskel eller forventes at gøre det.

Men til gengæld buldrer markedet for virksomhedstransaktioner stadig derudaf, og bl.a. derfor tror både Kromann Reumert og Gorrissen, at der også kommer vækst til næste år.

»Vi forventer - og budgetterer med - fortsat vækst i 2022,« siger Anders Stubbe Arndal fra Kromann Reumert.

Men det bliver næppe så hæsblæsende som i 2021, som verden ser ud fra Gorrissens kontor.

»I første halvår 2021 havde vi lige så travlt som i 2007 i perioden op til finanskrisen. Det er løjet en smule af her sidst i 2021, og i 2022 regner vi med fortsat travlhed, men dog med en vis normalisering af forholdene,« siger managing partner Martin André Dittmer.

Det har været et fantastisk travlt år for os.

Martin André Dittmer, managing partner, Gorrissen Federspiel

Danske Advokaters konjunkturbarometer indikerer, at forventningerne generelt i advokatbranchen er betydeligt højere i år, end de var på samme tidspunkt sidste år. Men udsigterne er tågede, vurderer Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater.

»Det er svært at forestille sig en situation med større grad af usikkerhed, end den vi har nu. Men det samlede billede er, at advokatbranchen primært er påvirket af den samlede samfundsøkonomi, og den er god. Erhvervslivet har det generelt godt, og mange danskere har penge til overs, bl.a. fordi de ikke rejser så meget,« siger Paul Mollerup.

»Men vi ved også, at for hver gang man har tænkt, at det nu er overstået, dukker en ny omikron eller lignende op. Det sætter sig som en betydelig usikkerhed i virksomhederne,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.