• Opdateret 17/12/2021 kl. 12:16
  • Artiklen opdateres
Erhverv

Storfisker rasede, da han blev idømt bøde på 54 mio. kr.: »Hvordan fanden kan du blive dommer?«

Retten i Holstebro har fredag afgjort sagen mod den nordjyske storfisker, Henning Kjeldsen.

Artiklens øverste billede
Fiskeskipper Henning Kjeldsen var tiltalt for at have opkøbt alt for mange fiskekvoter igennem flere stråmænd. Foto: Betina Garcia

Et spektakulært opgør om fiskekvoter har fredag fundet sin foreløbige afgørelse, idet retten i Holstebro har afsagt dom i straffesagen mod bl.a. storfiskeren Henning Kjeldsen fra Skagen.

Henning Kjeldsen er personligt blevet idømt en bøde på 54 mio. kr. Derudover kræves der konfiskeret midler for et trecifret millionbeløb i ulovlige udbytter og en række medtiltalte får også bøder. I alt blev der givet personlige bøder for 77 mio. kr. og konfiskeret ulovlige udbytter for 162,5 mio. kr.

Dommen fik umiddelbart Henning Kjeldsen op i det røde felt. Han udvandrede fra retssalen med ordene: »Hvordan fanden kan du blive dommer?«

Henning Kjeldsen var tiltalt sammen med to rådgivere og syv personer, der ifølge anklageskriftet har ageret stråmænd med det formål at skaffe fiskeren flere fiskekvoter end tilladt. En af de syv er Henning Kjeldsens egen hustru.

Alle har under sagen erklæret sig uskyldige i anklagerne. Alle blev dømt skyldige, og kun én slap for bødestraf på grund af sin unge alder og sin nære relation til Kjeldsen-parret.

Bagmandspolitiets anklager havde ligeledes krævet Henning Kjeldsen frataget retten til at ernære sig som erhvervsfisker. Retten valgte dog ikke at imødekomme dette og lagde vægt på, at den begåede kriminalitet trods alt kun kan straffes med bøder.

Det samme gjorde sig gældende med den tiltalte revisor og den tiltalte advokat, som bagmandspolitiet også ønskede rettighedsfrakendt.

Et andet formildende element i spørgsmålet om rettighedsfrakendelser var desuden myndighedernes ageren i sagen. Således nølede myndighederne længe med at melde sagen til politiet, påpegede retsformanden.

Alle dømte ankede dommen på stedet.

Sagen er blevet kaldt »den måske største sag i danmarkshistorien om overtrædelser inden for erhvervsfiskeri«.

Fiskekvoterne blev givet fri i 2002, hvilket betød, at de kvoter, som fiskerne tidligere havde fået tildelt, nu kunne sælges og købes. Der er dog løbende blevet indført såkaldte kvotekoncentrationsregler for at undgå, at kvoterne havnede i hænderne på nogle få fiskere.

Henning Kjeldsen, der er kendt som en af landets rigeste fiskere, har ifølge anklageskriftet omgået disse regler ved fra 2013 til 2018 at opkøbe kvoter til skibe i selskaber, der på papiret var ejet af andre, men som ifølge anklagemyndigheden reelt var ejet af ham selv.

Kvoterne omfatter en lang række fiskerettigheder til f.eks. torsk, kuller, mørksej, havtaske, jomfruhummer og rødspætter i bl.a. Nordsøen, Skagerrak og og Kattegat.

Sagen blev oprindeligt anmeldt til Nordjyllands Politi i 2017, men efterfølgende blev den overtaget af bagmandspolitiet med det formelle navn Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), og retssagen blev indledt ved Retten i Holstebro i februar 2021.

Sagen blev rejst, efter at Rigsrevisionen i august 2017 udgav en særdeles kritisk beretning om kvotekoncentrationen i dansk fiskeri. Beretningen blev afleveret til Folketingets statsrevisorer, der konkluderede, at det daværende Miljø- og Fødevareministeriums forvaltning af kvotesystemet havde været »uprofessionel og helt utilstrækkelig«.

Beretningen fastslog, at fiskere i årevis havde kunnet overtræde reglerne om kvotekoncentration, fordi kontrollen var mangelfuld eller ikke-eksisterende, og at der var indikationer på ulovlig stråmandsvirksomhed og mistanke om strafbare forhold.

Henning Kjeldsens selskaber er samlet under moderselskabet Henning Kjeldsen Holding ApS. Det seneste koncernregnskab viser et overskud i 2020 på 63 mio. kr. og en egenkapital på 2,3 mia. kr.


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.