Serier

Engelske fodboldklubber og fans raser over coronakaos

Over halvdelen af weekendens kampe blev aflyst. Nu kræver klubberne afklaring.

Corona rammer verden
Chelsea-træner Thomas Tuchel måtte undvære flere profiler i 0-0-kampen mod Wolves. Foto: Phil Noble/Reuters

I lørdags var hundredvis af glade Burnley-fans draget mod Aston Villas stadion i Birmingham for at se fodbold. To timer inden kampstart blev kampen aflyst på grund af smitte på Aston Villas hold, og tilhængerne måtte vende skuffede hjem.

I Tottenham forberedte Antonio Conte sit mandskab til den første kamp efter tre aflysninger. Han var dog nødt til at bruge mannequindukker til at agere forsvarsspiller mod de 12 spillere, der kunne komme til træning.

Lige nu mangler der klare retningslinjer for, hvad der skal til for at aflyse en kamp, ellers vil der blive snakket meget om uretfærdige løsninger.

Martin Laursen, tidl. spiller i Premier League og på landsholdet

Flere af Chelseas profiler er testet positiv, men klubben fik afslag på at udsætte lørdagens kamp mod Wolves, selv om Manchester Uniteds kamp dagen inden var blevet udsat med en lignende begrundelse.

Sådan fortsætter historierne fra det kaos, der i disse dage får Premier League til at ligne ét stort spørgsmålstegn.

Kampe bliver ikke udskudt

I weekenden blev seks af 10 kampe udsat. Alligevel holder ligaen fast i at spille så mange kampe som muligt, til trods for at flere af de engelske hold er ramt af coronaudbrud. Tilbage står forvirrede klubber og frustrerede fans, der savner afklaring på, hvad der skal ske for resten af året.

Mandag mødtes Premier League-chefer og repræsentanter fra klubberne for at diskutere, hvordan man bedst får løst årets resterende kampe i et i forvejen tætpakket program, hvor holdene spiller kampe hver tredje eller fjerde dag. På mødet blev det besluttet ikke at udskyde kampene omkring jul og nytår. Ifølge BBC har klubberne fået at vide, at de er forpligtet til at spille deres kampe, hvis de har 13 spillere plus en målmand til rådighed.

Et pakket juleprogram

Manchester City:

Den 26. december mod Leicester

Den 29. december mod Brentford

Den 1. januar mod Arsenal

Liverpool:

Den 22. december mod Leicester (EFL Cup)

Den 26. december mod Leeds

Den 28. december mod Leicester

Den 2. januar mod Chelsea

Chelsea:

Den 22. december mod Brentford (EFL Cup)

Den 26. december mod Aston Villa

Den 29. december mod Brighton

Den 2. januar mod Liverpool

Manchester United:

Den 27. december mod Newcastle

Den 30. december mod Burnley

Den 3. januar mod Wolves

Den tidligere landsholdsspiller Martin Laursen oplevede det tætpakkede kampprogram i Premier League, da han spillede i Aston Villa. Han ser gerne, at kampene bliver spillet, men han frygter også, at julekampene i år vil skabe mere frustration end glæde blandt de engelske fans.

»Jeg synes ikke, at der er noget i vejen for at spille, hvis de to hold ikke har coronaudbrud og har haft en normal forberedelse op til. Men lige nu mangler der klare retningslinjer for, hvad der skal til for at aflyse en kamp, ellers vil der blive snakket meget om uretfærdige løsninger,« siger Martin Laursen.

Mange uden vaccine

Mens de engelske fans raser over turneringens integritet, ligger fokus for klubberne først og fremmest et andet sted. Det viste sig tydeligt, da Chelseas træner, Thomas Tuchel, efter kampen mod Wolves var vred af en helt anden grund:

»Det handler ikke om tabte point i dag. Vi taler om at beskytte spillerne og skabe et trygt miljø, men det er ikke trygt. Folk er bekymrede, fordi de sidder i den samme bus og spiser den samme mad. Hvordan skal det stoppe, hvis vi skal være sammen, som om intet var sket?«

I skyggen af det nye coronaudbrud er diskussionen om vacciner også vendt tilbage til engelsk fodbold. I en undersøgelse lavet af den engelske fodboldliga, svarer 25 pct. af spillerne, at de ikke har i sinde at blive vaccineret. Det fik Liverpools træner, Jürgen Klopp, til at komme med en klar udmelding:

»Hvis en spiller ikke er vaccineret, er han en konstant trussel mod os. Derfor er vi nødt til at finde andre løsninger for ham, og det er et organisatorisk rod. Ud fra et moralsk synspunkt burde det være obligatorisk at blive vaccineret.«

Læs også
Top job