Erhverv

Har du firmabil kan du få gratis ladestander og el

Arbejdsgiveren kan betale for en privat ladestander og driften af den, uden at medarbejderen bliver ramt af skat.

Hvis man har en firmabil, der kører helt eller delvist på el, så kan arbejdsgiveren betale for opsætning af en ladestander ved privatboligen uden at medarbejderen bliver beskattet af det. Foto: AP Photo/Martin Meissner
BDO

Hvis man kører rundt i en firmabil, der kører på el eller er en plug-in hybrid, kan det blive en skattemæssig fordel.

Hvis arbejdsgiveren betaler for en ladestander på medarbejderens privatadresse, bliver man ikke beskattet af udgiften. Det bliver tværtimod opfattet som et skattefrit personalegode.

Medarbejderen bliver heller ikke beskattet af den el man bruger til opladningen. Det forbrug kan også betales af arbejdsgiveren uden skattemæssige konsekvenser, oplyser revisionsfirmaet BDO i en skattepublikation.

Den skattemæssige ”finte” gælder for både biler på gule og hvide plader.

»For medarbejdere med firmabiler har det ingen skattemæssige konsekvenser, hvis arbejdsgiveren betaler for opsætning og drift af en ladestander på medarbejderens bopæl. Det gælder, uanset om der er tale om en stander til opladning af en firmabil på gule eller hvide plader,« skriver BDO.

Hvis der er tale om en firmabil på hvide plader, hvor medarbejderen beskattes efter reglerne om fri bil, har det heller ikke skattemæssige konsekvenser, hvis arbejdsgiveren på et tidspunkt overdrager standeren til medarbejderen kvit og frit.

Blot medarbejderen på dette tidspunkt er blevet beskattet af den private kørsel i bilen i en sammenhængende periode på mindst seks måneder.

Til gengæld er det et skattepligtigt personalegode, hvis arbejdsgiveren på arbejdspladsen tilbyder gratis el til medarbejdere med en privat elbil.

»Lønmodtagere med en privat elbil, som har mulighed for at få ladet denne op på arbejdspladsen på arbejdsgiverens regning, altså uden at betale for det, er skattepligtige af værdien af dette personalegode, hvis det sammen med andre personalegoder, herunder den årlige julegave, overstiger et beløb på 1.200 kr. (2022),« skriver BDO

Hvis værdien af opladningerne overstiger beløbsgrænsen på de 1200 kr., har arbejdsgiveren endda pligt til at indberette den samlede værdi til skattemyndighederne.

Læs også
Top job