Erhverv

Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted": Cowi dropper milliardomsætning fra klimaskadelige projekter

Milliardkoncernen Cowi vil fremover afvise projekter inden for fossil energi og klimabelastende byggerier. Om tre-fem år skal den rådgivende ingeniørvirksomhed være 100 pct. grøn.

Artiklens øverste billede
Cowis topchef, Lars-Peter Søbye, mener, at det er nødvendigt at dedikere sig 100 pct. til den grønne agenda. Foto: Gregers Tycho

Med en historisk udmelding vender landets næststørste rådgivende ingeniørvirksomhed, Cowi, ryggen til alt, hvad der handler om fossil energi og byggeprojekter uden en bæredygtig tilgang. Dermed er virksomheden klar til at vinke farvel til en årlig omsætning i milliardstørrelsen for i stedet at satse 100 pct. på projekter, der bidrager til at løse klimakrisen.

Det fortæller Cowis adm. direktør, Lars-Peter Søbye, der samtidig er en tung stemme i dansk erhvervsliv som formand for landets største erhvervsorganisation, DI.

»Det er et modigt sats, men jeg tror også, at det er et nødvendigt sats. Jeg tror ikke, at der er noget alternativ, hvis man virkelig også vil være der som en virksomhed på vores niveau de næste 5-10 år,« siger han.

Tingene rykker ekstremt hurtigt i øjeblikket. Med EU’s nye krav vil rigtig mange penge blive ført over i bæredygtige aktiviteter.

Carina Ohm, leder af Climate Change and Sustainability Services hos EY

Cowi giver sig selv mellem tre og fem år til at omstille hele forretningen. Det er ifølge Lars-Peter Søbye en verdensnyhed i ingeniørbranchen, og den vækker stor begejstring hos en af de hårdeste kritikere af erhvervslivets klimaindsats.

»Det er en opsigtsvækkende udmelding, der minder om Ørsteds transition fra at være stor på kul, olie og naturgas til at være førende på vedvarende energi. Her har vi så et rådgivende ingeniørfirma, der vil transformere sig helt ud af den fossile sektor og andre klimabelastende projekter. Det er modigt og nødvendigt,« siger Lars Koch, der er politisk chef i ngo’en Mellemfolkeligt Samvirke.

Med det grønne strategiskifte løber Cowi en betydelig forretningsmæssig risiko, men måske kan det vise sig at blive en lukrativ satsning, lyder det fra Carina Ohm, der er leder af Climate Change and Sustainability Services hos revisions- og rådgivningsvirksomheden EY.

»Tingene rykker ekstremt hurtigt i øjeblikket. Med EU’s nye krav vil rigtig mange penge blive ført over i bæredygtige aktiviteter, og det bliver betydelig lettere at få finansiering til den slags projekter. Så måske kan det vise sig at være en klog forretningsmæssig beslutning, når vi kommer nogle år frem,« siger hun.

Cowi henter allerede i dag ca. halvdelen af omsætning fra grønne projekter inden for bl.a. vindmølleparker, CO2-opsamling og fremtidens grønne brændstoffer under betegnelsen Power-to-X. Den del af forretningen vil Lars-Peter Søbye sætte fuld fart på i de kommende år bl.a. ved at afsætte et tocifret millionbeløb i omskoling af medarbejdere allerede i år.

Nervøs er måske ikke det rigtige ord, men jeg er spændt. Der er jo en risiko ved at træffe sådan en beslutning, men jeg er godt nok lidt stolt over, at vi i Cowi tør være blandt de første, der tager et så markant og modigt skridt.

Lars-Peter Søbye, adm. direktør for Cowi

Derudover er Cowi stor på konstruktion af alt fra bygninger til broer, som i dag er en blanding af bæredygtige og ikke-bæredygtige projekter. Fremover vil Cowi kun gå ind i bæredygtige konstruktionsprojekter, mens de mest klimabelastende byggerier vil blive afvist. Det er inden for dette område, at Lars-Peter Søbye forventer at levere det vigtigste bidrag til klimakampen, fordi Cowi kan være med til at sætte en stopper for byggesektorens enorme CO2-udledninger.

Endelig vil Cowi fremover sige blankt nej til alle projekter inden for fossil energi. Det er et område, som i dag genererer en omsætning på 300-400 mio. kr.

»Man kan ikke være fuldstændig grøn og så samtidig lave noget med fossile brændstoffer. Vi forpligter os 110 pct. til den grønne linje,« siger Lars-Peter Søbye.

Lars-Peter Søbye lægger ikke skjul på, at det er den største strategiske karriere i sin tid som Cowi-direktør, men han tror på, at det kan lade sig gøre uden at tabe omsætning.

»Nervøs er måske ikke det rigtige ord, men jeg er spændt. Der er jo en risiko ved at træffe sådan en beslutning, men jeg er godt nok lidt stolt over, at vi i Cowi tør være blandt de første, der tager et så markant og modigt skridt. Det, tror og håber jeg, kommer til at aftvinge respekt,« siger Lars-Peter Søbye, der vil fremlægge en detaljeret plan for den nye strategi til marts.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.