Erhverv

Kasakhstan står svækket efter januar-opstanden

Risikovurdering: Det er ikke så ofte, at det centralasiatiske olieland Kasakhstan topper alverdens nyhedsoverskrifter. Men de to første uger af januar 2022 var undtagelsen til reglen. Januar-opstanden i Kasakhstan har udstillet landets svagheder med et korrupt og elitedomineret styre.

Kasakhstans præsident, Kassym-Jomoart Tokayev (tv), og Kasakhstans tidligere præsident, Nursultan Nazarbayev, giver hinanden hånden den 23. april 2019. Den tidligere kasakhiske præsident afviste den 18. januar i år, at der var problemer i mellem ham og den nuværende præsident. Foto: AP

I januar 2022 brød der massiv social uro ud i Kasakhstan med baggrund i stigende gaspriser, corona-nedlukning og arbejdsløshed. Styret har dog indtil videre overlevet og har købt sig tid. Men hvis Kasakhstan skal have en lys fremtid efter olieæraen, skal der dybe reformer til. Investeringer uden for oliesektoren kan være godt nyt for danske eksportører, fx inden for mineindustri og grøn energi og energibesparelser, men risikoen for politisk handlingslammelse er voksende.

Januar-oprøret i Kasakhstan ..

Læs også
Top job