Erhverv

Trods milliarder parkeret på skattekonti: Virksomheders betaling af negative renter satte rekord i 2021

Tusindvis af virksomheder har parkeret formuer på en særlig skattekonto undtaget for negative renter. Alligevel var erhvervslivets betaling af negative renter rekordhøj i 2021.

Artiklens øverste billede
Landets største erhvervsorganisation, DI, konkluderer i en ny analyse, at mere end 90 pct. af alle virksomheders indlån i bankerne er ramt af negative renter. Foto: PR/Dansk Industri

Erhvervslivets betaling for at have penge stående i banken satte sidste år rekord med en samlet rentelussing på godt 2,1 mia. kr. – en stigning på 37 pct. i forhold til 2020.

»Stigningen skyldes en større udbredelse af negative renter på indlån, da virksomhedernes samlede indlån kun steg 2 pct. i 2021,« konkluderer DI i en ny analyse af virksomheders betaling af negative renter.

Sidste års rekordbetaling er kulminationen på de seneste syv år, hvor erhvervslivet har betalt negative renter.

Mens mange private bankkunder først blev ramt af negative renter i slutningen af 2019, har virksomheder rundt om i landet kæmpet med negative renter siden 2015.

De fleste banker kræver således i dag mellem -0,6 pct. og -1,1 pct. i renter af indestående.

DI i ny analyse

Ifølge DI-analysen risikerer virksomheder i dag at skulle betale op mod 1,1 pct. i rente for at have penge i banken.

»De fleste banker kræver således i dag mellem -0,6 pct. og -1,1 pct. i renter af indestående. Det betyder, at en virksomhed betaler mellem 6.000 kr. og 11.000 kr. for hver million kroner, den har stående på bankbogen. Samlet set tilskrives mere end 90 pct. af alle virksomheders indlån negative renter,« skriver DI i den nye analyse.

At de negative renter i dag rammer langt flere virksomheder, understreges af, at det i 2016 kun var godt 40 pct. af erhvervslivets indeståender i pengeinstitutter, som blev pålagt negative renter.

Tusindvis af virksomheder har dog fundet et alternativ til at betale for at parkere formuen i bankerne.

Alle virksomheder har en særlig skattekonto i Skattestyrelsen, som bruges til afregning af bl.a. skat og moms til det offentlige. Modsat bankerne tilskrives indeståender på kontoen ikke negative renter.

Normalt kan virksomheder maksimalt have op til 200.000 kr. stående på skattekontoen, men under coronakrisen er loftet blev suspenderet.

Ifølge Skatteministeriet har ca. 24.000 virksomheder ekstraordinært parkeret et tocifret milliardbeløb på deres skattekonto og dermed skærmet pengene mod at blive ramt af negative renter i bankerne.

Den særlige løsning synger dog på sidste vers.

Den 1. februar i år blev loftet sænket til 350 mio. kr., og den 1. maj næste år genindføres det normale loft på 200.000 kr. for indeståender på skattekontoen.

»Indtil da vil mange virksomheder kunne reducere deres betaling af negative renter ved at indbetale ekstra på skattekontoen,« skriver DI i analysen.

Selv om milliardregningen for at have penge stående i banken alt andet lige er dårlig nyt for virksomhederne, kan de dog glæde sig over, at renterne kan trækkes fra i skat. Dermed opnår virksomheder, at staten i mange tilfælde betaler 22 pct. af den samlede renteudgift.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.