Erhverv

European Energy forventer stærk fremgang i 2022 trods stor usikkerhed

Det grønne energiselskab European Energy trodser modvind og skønner et kraftigt stigende overskud i år.

Artiklens øverste billede
European Energy har blandt andet finansieret et solcelletestcenter på DTU Risø sammen med Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Foto: Andreas Haubjerg

Der er vind i sejlene og blå himmel for den danske udvikler af vind- og solcelleparker European Energy, som forventer markant vækst i 2022.

Det står klart efter, at European Energy tirsdag har offentliggjort nøgletal fra årsresultatet for 2021 samt forventninger til 2022.

I 2022 forventer virksomheden et driftsresultat før afskrivninger (EBITDA) på lige over 1 mia. kr. svarende til en vækst på 66 pct. i forhold til resultatet fra 2021.

Virksomheden skriver, at forventninger til 2022 er behæftet med en usikkerhed fra forstyrrelser i forsyningskæden samt inflationen, der kan påvirke det endelige resultat for 2022 med en margin på 10 pct.

European Energy arbejder med at udvikle, finansiere, konstruere og drive energiparker samt med at udvikle power-to-x-anlæg, hvor grøn elektricitet kan omdannes til grønt brændstof.

Ligesom den danske energigigant Ørsted arbejder virksomheden med en forretningsmodel, hvor man frasælger nogle af anlæggene efter konstruktion. Derudover tjener virksomheden på at sælge strøm fra sine vind- og solcelleparker.

Og de forretningsben er indbringende. Nøgletallene fra det endnu ikke offentliggjorte årsregnskab viser, at European Energy har oversteget egne forventninger til året. I nøgletallene for 2021 har virksomheden ikke offentliggjort sin omsætning, men i 2020 omsatte European Energy for lidt over 1,4 mia. kroner.

European Energy har i 2021 nået et resultat af den primære drift på 604 mio. kroner samt et resultat før skat på 466 mio. kroner. Dermed sniger virksomheden sig lige akkurat over sin egen forudsigelse for året, som lød på et driftsresultat på 595 mio. kroner og et resultat før skat på 327 mio. kr.

European Energy blev grundlagt i 2004 af adm. direktør Knud Erik Andersen og konstruktionschef Mikael Dystrup Pedersen.

Adm. direktør Knud Erik Andersen skriver i et skriftligt svar til Finans, at European Energy allerede har fået en god start på at indfrie årets store forventninger.

»Vi er allerede kommet godt i gang med 2022, og vi forventer i år at bygge mere vedvarende energi end nogensinde før i European Energy og lande omkring 1,5 GW af ny grøn energikapacitet ved årets udgang. Derfor har vi også sat nogle ambitiøse mål for vores årsregnskab i 2022 med et resultat af primær drift (EBITDA) på mere end 1 mia. kr. og 750 millioner kr. i forventet resultat før skat,« siger han.

De optimistiske forventninger til 2022 understøttes ifølge virksomheden af, at man er kommet stærkt ind i året med frasalg af solcelleparker i både Danmark og Italien. I januar solgte European Energy den største solcellepark i Italien for 1,2 mia. kr.

Solcelleparken havde en kapacitet på 103 megawatt, der dækker et areal svarende til 200 fodboldbaner, og er ifølge adm. direktør Knud Erik Andersen, den største solcellepark, som virksomheden har bygget.

Virksomheden tilskriver det positive resultat i 2021 de høje energipriser samt et bedre resultat fra frasalg af energiparker end forventet.

I starten af 2021 havde European Energy parker under udvikling svarende til 0,6 gigawatt (GW). Det blev frem mod slutningen af 2021 hævet til 1 GW. I løbet af i år forventer virksomheden at have projekter under udvikling på 1,5 GW.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.